Hans Ueberschaar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Ueberschaar
Født4. mars 1885Rediger på Wikidata
MeissenRediger på Wikidata
Død21. januar 1965Rediger på Wikidata (79 år)
KobeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse UniversitetslærerRediger på Wikidata
Parti Nationalsozialistische Deutsche ArbeiterparteiRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata

Johannes Hans Ueberschaar (født 4. mars 1885 i Meißen, død 21. januar 1965 i Kobe) var en tysk japanolog, og den første tyske professor for japanologi ved Universitetet i Leipzig.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Sine studier av historie og østasiatiske sprog avsluttet Ueberschaar i 1913, da han tok en filosofisk doktorgrad i japansk statsrett ved Universitetet i Leipzig med avhandlingen Die staatsrechtliche Stellung des Kaisers in Japan. Staatsrechtlich-historische Skizze. Fra 1911 til 1914 underviste han som tysk lektor ved Universitetet i Osaka. Under første verdenskrig tjenestegjorde han som tolk i kommunikasjonsavdelingen i Kiautschous, et område som Tyskland den gang forpaktet av Kina. Han ble omsider tilfangetatt av japanske styrker og satt i krigsfangenskap.

Fra 1925 til 1932 underviste han som amanuensis ved det keiserlige Universität Kyoto. Den 1. april 1932 han i Leipzig utnevnt til førsteamanuensis for «Sprache und Kultur des modernen Japan» og fikk ansvaret for Japan-instituttet, som ble grunnlagt året efter. Etableringen av Japan-instituttet ved Universitetet i Leipzig ble muliggjort med finansielle bidrag fra en stiftelse eid av den japanske mediamogulen Motoyama Hikoichi (1853–1932). Grunnen til at avgjørelsen falt på Leipzig, kan sees i sammenheng med Ueberschaars langvarige virksomhet i Japan.

I oktober 1932 ble han medlem av NSDAP.[1]

I april 1937 måtte han grunnet en anklage om homofili fratre sin stilling. Kort efter dette reiste han tilbake til Japan. Til tross for sin senere rehabilitering dro han aldri tilbake til Tyskland.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Die Eigenart der Völker, Leipzig 1923
  • Die deutsch-japanischen Kulturbeziehungen der jüngsten Vergangenheit und Gegenwart, Deutsche Akademie München 1937

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]