Hans Ueberschaar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Ueberschaar
Født4. mars 1885
Meissen
Død21. januar 1965 (79 år)
Kobe
Beskjeftigelse Universitetslærer
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
Nasjonalitet Tyskland

Johannes Hans Ueberschaar (født 4. mars 1885 i Meißen, død 21. januar 1965 i Kobe) var en tysk japanolog, og den første tyske professor for japanologi ved Universitetet i Leipzig.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Sine studier av historie og østasiatiske sprog avsluttet Ueberschaar i 1913, da han tok en filosofisk doktorgrad i japansk statsrett ved Universitetet i Leipzig med avhandlingen Die staatsrechtliche Stellung des Kaisers in Japan. Staatsrechtlich-historische Skizze. Fra 1911 til 1914 underviste han som tysk lektor ved Universitetet i Osaka, derefter avtjente han sin militærtjeneste i den første verdenskrig. Fra 1925 til 1932 underviste han som amanuensis ved det keiserlige Universität Kyoto.

Überschaar ble den 1. april 1932 i Leipzig utnevnt til førsteamanuensis for «Sprache und Kultur des modernen Japan» og fikk ansvaret for Japan-instituttet, som ble grunnlagt året efter. Etableringen av Japan-instituttet ved Universitetet i Leipzig ble muliggjort med finansielle bidrag fra en stiftelse eid av den japanske mediamogulen Motoyama Hikoichi (1853–1932). Grunnen til at avgjørelsen falt på Leipzig, kan sees i sammenheng med Ueberschaars langvarige virksomhet i Japan.

I oktober 1932 ble Ueberschaar medlem av NSDAP. I april 1937 måtte Überschaar grunnet en anklage om homofili fratre sin stilling. Kort efter dette reiste han tilbake til Japan. Til tross for sin senere rehabilitering dro han aldri tilbake.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Die Eigenart der Völker, Leipzig 1923
  • Die deutsch-japanischen Kulturbeziehungen der jüngsten Vergangenheit und Gegenwart, Deutsche Akademie München 1937

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]