Handikapparkering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Parkeringsplasser reservert for bevegelseshemmede i Thor Olsens gate i Oslo 2008.

Parkering for forflytningshemmede, også omtalt som parkeringsplasser reservert for bevegelseshemmede, handikapparkering og annet, er en spesiell parkeringsplass for bil som er tilrettelagt for bruk av personer med ulike funksjonshemninger. Handikapp-plassene er noe bredere enn vanlige parkeringsplasser slik at brukere av rullestol eller lignende har plass til å komme seg ut av bilen. Handikapp-plassene er også vanligvis plassert nær bygningen eller området parkeringsplassen hører til. På den måten trenger ikke den funksjonshemmede å bevege seg langt uten bilen for å komme til ønsket destinasjon.

Det er ulovlig for personer som ikke er handikappet å parkere på slike plasser, men likevel skjer det. Grunner til det kan være mangel på ordinære parkeringsplasser eller den gunstige plasseringen. Overtredelse straffes i Norge med parkeringsgebyr, og kan også føre til borttauing på bileiers regning.

For å kunne få lov til å bruke handikapp-plassene må man ha et parkeringsbevis. Det utstedes av kommunen. I Norge gir dette rett til gratis parkering på kommunale parkeringsplasser. Dette har ført til problemer i kommuner der kommunen har overlatt parkeringsansvaret til private bedrifter. [1]

Merking[rediger | rediger kilde]

Handikapp-plasser er ofte merket slik at personer uten behov for en slik parkeringsplass ikke skal bruke den. De er vanligvis merket med skilt og oppmerking på bakken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]