Handikapp-parkering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En handikapp-parkering er en spesiell parkeringsplass for bil som er tilrettelagt for bruk av personer med ulike funksjonshemninger. Handikapp-plassene er noe bredere enn vanlige parkeringsplasser slik at brukere av rullestol eller lignende har plass til å komme seg ut av bilen. Handikapp-plassene er også vanligvis plassert nær bygningen eller området parkeringsplassen hører til. På den måten trenger ikke den funksjonshemmede å bevege seg langt uten bilen for å komme til ønsket destinasjon.

Det er ulovlig for personer som ikke er handikappet å parkere på slike plasser, men likevel skjer det. Grunner til det kan være mangel på ordinære parkeringsplasser eller den gunstige plasseringen. Overtredelse straffes i Norge med parkeringsgebyr, og kan også føre til borttauing på bileiers regning.

For å kunne få lov til å bruke handikapp-plassene må man ha et parkeringsbevis. Det utstedes av kommunen. I Norge gir dette rett til gratis parkering på kommunale parkeringsplasser. Dette har ført til problemer i kommuner der kommunen har overlatt parkeringsansvaret til private bedrifter. [1]

Merking[rediger | rediger kilde]

Mini-2plasser.jpg

Handikapp-plasser er ofte merket slik at personer uten behov for en slik parkeringsplass ikke skal bruke den. De er vanligvis merket med skilt og oppmerking på bakken.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]