Hanchongryun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hanchongryun
Hangul한국대학총학생회연합
eller 한총련
Hanja韓國大學總學生會聯合
eller 韓總聯
Revidert romaniseringHan-guk Daehak Chonghaksaenghoe Yeonhap
eller Hanchongryeon
McCune-ReischauerHan-guk Taehak Ch'ong-haksaeng-hoe Yŏnhap
eller Hanch'ongryŏn

Hanchongryun (Hankuk Daehak Chonghaksaenghoi Ryunhap, eller South Korean Federation of University Students Councils) er en sørkoreansk studentorganisasjon som støtter Nord-Korea[1] og en koreansk gjenforening under nordkoreansk ledelse. Tilsvarende oppfordrer og støtter organisasjonen sørkoreanske studenters arbeid for å undergrave og avvikle det sørkoreanske politiske system. Organisasjonen er særlig kritisk til USAs militære nærvær i Sør-Korea i form av United States Forces Korea (USFK), som en anser for å være en nedverdigende form for imperialisme fra USAs side.

Den generelle sørkoreanske opinionen er negative til Hanchongryun. Organisasjonen ble erklært som kriminell av Sør-Koreas nye sikkerhetslover som ble innført i 1999, for sine pro-nordkoreanske aktiviteter.

Den nordkoreanske studentorganisasjonen Pomchonghakryon anser Hanchongryun som sin sørkoreanske avdeling.

Hanchongryun har sitt hovedsete i Korea University (Seoul) og Chonnam University (Gwangju). Organisasjonen ble etablert i 1993 som en etterfølger av studentorganisasjonen Jeondaehyop (전대협) som igjen ble etablert i 1987 og var særlig aktiv i forbindelse med de nasjonale opptøyene i Sør-Korea mot slutten av 1980-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]