Hancheng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dangjiacun i Hancheng

Hancheng (forenklet kinesisk: 韩城; tradisjonell kinesisk: 韓城; pinyin: Hánchéng, tidligere Longmen) er en kinesisk by og byfylke i provinsen Shaanxi i det sentrale Kina. Befolkningen innen bygrensene anslås (2005) til 58 700. Byen ligger nær Den gule flod der den danner nord-sør-grensen mellom provinsene Shaanxi i vest og Shanxi i øst. Administrativt er den et byfylke understilt byprefekturet Weinan.

Hancheng var hjembyen til for blant annet Zhao Wu (Vår- og høstannalenes tid (770476 f.Kr.), Wang Jie (Qing-dynastiets statsminister) og Du Pengcheng (en kjent moderne forfatter). Den fremtredende kinesiske oldtidshistoriker Sima Qian (史圣司马迁) ble født i Longmen ved Hancheng under Handynastiet og er gravlagt i nærheten.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Byen ligger i et område med rike naturressurser. Det er Kinas største produsent av paprika. Etter at utbyggingen av et rikt kullfelt i nærheten begynte for alvor på 1970-tallet har byen blitt en viktig industriby i denne delen av Kina, nordøst for Guanzhongsletten.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hancheng har en lang og rik historie. Legendene vil at da "Den store Yu" åpnet opp et løp for Den gule elv ned til det kinesiske lavlandet, var sluttpunktet ved Longmen. Longmen er byen Hanchengs gamle navn; det finnes den dag i dag en mindre by ved det navn nær Hancheng, noe nærmere elven.

I Det vestlige Zhou-dynastiets (1045771 f.Kr.) tidligste fase fikk sønnen av kong Wu dette området, som ble kant Han, i len. Her etablerte han sin hovedstad, og kalte den Hancheng. Løssjorden øst for byen ble det som nå kalles Han-platået.

Byen lå den gang sør for dagens by. Hancheng lå fortsatt der under Qin-dynastiet (221206 f.Kr.). Men i Kaihuang-styrets 18. år (under Sui-dynastiet 581618) ble Hancheng lagt til et sted to km nordvest for byens nåværende beliggenhet.

Kulturminner[rediger | rediger kilde]

Blant de historiske minnesmerker i Hancheng er Yumen-grotten og minnetempelet for den fremtredende oldtidshistorikeren Sima Qian, den gamle miniatyrutgaven av Beijing, og Dangjia-anlegget (Dangjia Village) med eksempler av kinesisk byggeskikk fra Tang- (618907), Song- (9601279), Yuan- (12711368), Ming- (13681644) og Qing-dynastiene (16441911).

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Kinas riksvei 108 løper gjennom området. Riksveien begynner i Beijing og fører via Taiyuan, Xi'an og Chengdu sør til Kunming i den sørvestlige provinsen Yunnan.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]