Han Shundi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Han Shundi
Født115
Død144
Ektefelle Keiserinne Liang Na
Far Han Andi
Mor Q8249858
Barn Han Chongdi, Liu Chengnan, Liu Guang, Liu Sheng
NasjonalitetKina

Keiser Shùn av Hàn (tradisjonell kinesisk: 漢順帝; forenklet kinesisk: 汉顺帝; hanyu pinyin: Hàn Shùndì; 115-144 AD), født Líu Bǎo) (劉保), posthumt navn Xiàoshùn (孝順), var den åttende keiseren av det senere kinesiske Han-dynastiet, kjent som det senere Han eller Det østlige Han-dynasti, fra 125 til 144.

Keiser Shùn var den eneste sønnen til keiser Han Andi, men da Andi døde i 125 ønsket hans barnløse keiserinne Yan Ji å beholde makta, så hun tvang Prins Bǎo (hun hadde fått keiser An til å frata ham tittelen kronprins i 124) til å frasi seg tronen til fordel for Liú Yì, Markien av Beixiang. Liú Yì døde etter å ha regjert i mindre enn syv måneder, og en gruppe evnukker som var lojale mot Prins Bǎo, ledet av Sun Cheng, utførte et statskupp mot enkekeiserinna, og den ti år gamle Bǎo ble så gjort til keiser Shùn.

Folket hadde store forventninger til keiser Shùn, hvis regjeringsperiode kom etter perioden til hans voldelige og udugelige far. Shùns personlighet var mild, og han var stort sett like udugelig som faren. Korrupsjonen blant evnukkene og embetsmennene fortsatte å være like alvorlig som før. Han overlot også en for stor del av styret til sin keiserinne Liang Nas far Liang Shang, en mild man med integritet men også uten større talent, og deretter til Shang sønn Liang Ji, som var en korrupt og autokratisk mann. Til tross for dette ble keiser Shùns styre regnet for å ha vært noe bedre enn farens, men de små forbedringene kunne ikke stoppe det østlige Hàn-dynastiets nedgangstid.

Keiser Shùn døde 30 år gammel etter å ha regjert i 19 år, og ble etterfølgt av sin sønn, som ble keiser Han Chongdi.

Æranavn[rediger | rediger kilde]

  • Yŏngjìan (永建) 126–132
  • Yángjīa (陽嘉) 132–135
  • Yŏnghé (永和) 136–141
  • Hàn'ān (漢安) 142–144
  • Jìankāng (建康) 144


Forgjenger:
 Beixiang Hou 
漢朝皇帝
Keiser av Hàn

(125144)
Etterfølger:
 Han Chongdi