Hamar kringkaster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kringkastingsjordet på Storhamar, hvor antenner og studio var plassert. Studio med teknisk utstyr var plassert i bygningen helt til venstre i bildet.

Hamar kringkaster (Hamar-senderen) var navnet på radiosenderen som ble satt i drift 29. januar 1927 på Storhamar. Senderen skulle gi folk i det indre østlands-området bedre mulighet til å høre Oslo-programmet. I 1933 ble Norsk rikskringkasting etablert. Da overtok NRK senderen i Hamar, og Hamar ble regnet som et avdelingskontor til NRK i årene som kom.

Den 9. april tok okkupantene kontrollen over NRK i Oslo, mens den lovlige norske regjeringen brukte kringkasteren på Hamar en tid og dessuten mellombølgesenderenVigra ved Ålesund. Senderen på Vigra ble bombet og til slutt ødelagt av tyske fly.[1]

I dagene 11.–18. april 1940 fungerte Hamar-senderen som regjeringens offisielle informasjonskanal ut til det norske folk, etter at NRK i Oslo ble kontrollert av okkupasjonsmakten. Haakon Lie var regjeringens representant og fungerte som leder og ansvarlig for sendingene. Fra krigsutbruddet og frem til Lie overtok den 11. april bedrev kringkastingbestyrer Th. Thorstensen og tekniker Kolbjørn Telle en privat radiokrig.[2] I tillegg til programsjef Haakon Lie var kringkasteren besatt av blant andre Ronald Fangen, Hans Jacob Nilsen og Gunnar Neels-Hansson.

Radioutstyret på Hamar ble senere fraktet nordover på lastebil uten at det lykkes å sette senderen i drift på nytt.[3] Arkivet til NRK/Hamar kringkaster er tatt vare på og blir fra 2015 gjort tilgjengelig ved Statsarkivet i Hamar.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Koht, Halvdan (1947). Frå skanse til skanse : minne frå krigsmånadene i Noreg 1940. Tiden. 
  2. ^ NRK.no – Regjeringas hemmelige radiokrig (Av Stein S Eide. Publisert 9. april 2015, besøkt 10. oktober 2022)
  3. ^ Grimnes, Ole Kristian (1984). Overfall. Oslo: Aschehoug. ISBN 8203111440. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]