Hopp til innhold

Hallvard Vikholt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hallvard Vikholt
FødtHalvard Kjell Vikholt
12. okt. 1916[1]Rediger på Wikidata
Død15. juni 2004[1]Rediger på Wikidata (87 år)
Grimstad
BeskjeftigelseFlyger, navigatør, mekaniker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKrigskorset med sverd
Distinguished Flying Cross
Hallvard Vikholt, nr. 4 fra venstre, med Gunnar Halle stående til høyre og resten av mannskapet på et av 76 Squadrons Halifax-fly
Vikholt mottok Krigskorset med sverd, Norges høyeste utmerkelse

Hallvard Kjell Vikholt (født 12. oktober 1916, død 15. juni 2004) var under andre verdenskrig både mekaniker, navigatør og flyger. Han ble tildelt Krigskorset med sverd for «fremrakende [sic] innsats for Norges sak ved å ha deltatt i 50 operasjonsflygninger i Bomber Command over sterkt befestede fiendtlige mål, og derved tilføiet fienden store skader».

Vikholt var før krigen utdannet som mekaniker på Kjeller. Han reiste til England 7. juni 1940 med HMS «Devonshire». Ved Little Norway i Canada tjenestegjorde han først som mekaniker, før han fikk utdannelse som navigatør. Tilbake i England ble han tilsluttet No. 76 Squadron RAF, der han fløy en tjenesteperiode som navigatør på Halifax, hovedsakelig i mannskapet til Gunnar Halle. I hvileperioden reiste han tilbake til Little Norway og fikk flygerutdannelse. I sin andre tjenesteperiode havnet han i bombeflyskvadronen No. 166 Squadron RAF, der han fløy som skipper på Avro Lancaster.

Etter krigen begynte Vikholt i SAS. Han var også medlem i Havarikommisjonen.

Vikholt fikk foruten Krigskorset med sverd også den britiske utmerkelsen Distinguished Flying Cross (DFC).

Vikholt var gift med Anne Brunborg. De fikk to døtre.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

På kortet til Vikholt i Krigsdekorasjonskanselliet står det at han mottok DFC 14. august 1943. Videre er det skrevet med blyant "(Foreslått til Bar) Jan 45." Og med skrivemaskin: "D.F.C. (Bar to) 15.11.1943." Denne siste nedtegningen i parentes står sannsynligvis på engelsk, og betydningen blir derfor andre gangs tildeling av DFC, og ikke bar nummer to. For nedtegningen i 1945 finnes det ingen bevis for at Vikholt mottok to spenner - altså tre DFC-tildelinger.

Utmerkelser

Krigskorset med sverd

Krigsmedaljen

Deltakermedaljen

Haakon VIIs 70-årsmedalje

1939–1945 Star

Distinguished Flying Cross med spenne

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]