Hallux valgus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hallux valgus

Hallux valgus er en ervervet feilstilling i stortåens ledd.

Hallux betyr .

Valgus er beskrivelse av en feilstilling i et ledd hvor benet lengst vekk fra kroppen er dreid utover, vekk fra kroppens symmetriplan. Kalvbenthet er feilstilling i knærne, «genu valgum», det vil si at anklene står et stykke fra hverandre når knærne er rette og samlet.

Hallux valgus betyr at stortåen peker utover fra symmetriplanet, eller mot de andre tærne på samme fot på grunn av skjevhet i stortåens grunnledd (metatarsophalangealledd).

Ofte sees dette sammen med diagnosen «hammertå» som innebærer feilstillinger i stortåens ledd slik at grunnleddet er bøyd oppover (dorsalfleksjon) og at det ytre leddet i stortåen (interfalangealleddet) er bøyd nedover (plantarfleksjon).

En annen diagnose som ofte forekommer samtidig er en dannelse av en kul på benet (eksostose) på innsiden av foten ved stortåens grunnledd. Det vil si en kul på benet i foten innenfor stortåa, (første metatars). Denne kulen vil trykke ut læret på siden av skoen ved stortåas grunnledd og gir ubehagelig trykk og smerter.

Tilstanden opptrer som regel hos middelaldrende og er mest vanlig hos kvinner, hvor bruk av sko med høye hæler og smal såle foran på skoen trykker tærne sammen.

Ortopediteknikere kan utforme fotsenger, som har et løft slik at forfoten/området som er vondt ikke blir belastet. De kan også tilpasse sko etter foten.

Ved operasjon fjernes den innerste delen av det innerste benet (proksimale falang) av stortåa. Dette gir en del ubehag noen få uker, men pasientene er vanligvis fornøyde når disse ukene er over.

Tidlig korreksjon av tverrplattfot og fornuftig bruk av sko, kan bremse utviklingen av tilstanden. Dog på lang sikt er kirurgi den eneste behandlingsformen som kan gi varig bedring av tilstanden.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hallux valgus». Pasienthåndboka.no. Arkivert fra originalen 18. desember 2010. Besøkt 23. august 2007.