Hallberg-Rassy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hallberg-Rassy Varvs AB
Logo-Hallberg-Rassy.gif
Org.formaktiebolag
Etablert1943
HovedkontorSverige Ellös
BransjeSeilbåtproduksjon
Produkt(er)Hallberg-Rassy seilbåter
StyrelederMagnus Rassy
Antall ansatte302[1]
Nettsidehttp://www.hallberg-rassy.com/

Hallberg-Rassy vist på kartet
Hallberg-Rassy
Hallberg-Rassy Varvet
Hallberg-Rassy vist på kartet

Hallberg-Rassy Varvs AB er et svensk verft som produserer ca. 170 seilbåter på 31–64 fot i året. Verftet har bygget mer enn 8900 båter hvorav 2900 er av Germán Frers hand og båtene eksporteres til hele verden. Verftet er et aksjeselskap, men er 100 % eid av Rassy-familien. I Norge importeres båtene av Pollen Maritime AS

Historie[rediger | rediger kilde]

Harry Hallberg (1914–97) etablerte i 1943 et verft på Orust som bygde trebåter som Folkebåten og Kungskryssaren, men gjorde seg først og fremst bemerket ved allerede i 1963 å bygge P-28 med glassfiberskrog og treoverbyggning.

Tyskeren Christoph Rassy reiste i 1962 til Sverige for å jobbe som båtbygger. Han fikk jobb på et verft og på fritiden bygde han egne båter, mens han ønsket å starte eget verft. Så da Hallbergs verft flyttet til større lokaler i Ellös i midten av 1960-årene overtok Rassy de gamle lokaler på i Kungsviken. Rassy fikk Olle Enderlein (1917–93) til å tegne den, for tiden, enorme Rasmus 35 i 1966 og tok konkurransen opp med Hallberg verftet.

Da Harry Hallberg trakk seg tilbake i 1972, overtok Rassy verftet, lokalene og modellene til Hallberg-verftet og ble da til aksjeselskapet Hallberg-Rassy Varvs AB. Rassy valgte dette navnet da Hallberg-verftet var mye større og hadde fire modeller mot Rassys ene modell Rasmus 35. Det nye verftet hadde nå fem modeller: P-28, Mistral 33 også med mahognioverbyggning, Mistress 32, Rasmus 35 og den lille Misil 24. Olle Enderlein sto bak alle modellene unntatt P-28.

I 1973 kom den første nye modell under det nye navn; den suksessfulle Hallberg-Rassy 31 Monsun. Siden har det stadig kommet nye modeller og siden 1988 har alle modellene blitt tegnet av argentineren Germán Frers (1941–). Han har så langt tegnet 18 modeller og alle av de nåværende 10 modeller.

I 1983 bygde verftet en eksperimental 26 fots båt tegnet av Christoph Rassys søn og nåværende leder Magnus Rassy, ved navn Rassker og i 1987 den 35 fot store Rassker Magnum. Disse båter bærer ikke navnet Hallberg-Rassy.

Frem til 1987 hadde verftet fått skrogene produsert ved en lokal underleverandør, men for å få full kontrol over produksjonen kjøpte de selskapet og opprettet datterselskapet Hallberg-Rassy Marinplast AB.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Båtene produseres i håndopplagt glassfiberforsterket polyester der skroget bygges i to halvdeler, en styrbord og babord. De nye modeller er i sandwichlaminat over vannlinjen med Divinycell distansemateriale. Kjølsvinet er dypt, men grunnere på de nyere Frers-konstruksjoner. Vann – og dieseltankene er i syrefast stål og plassert nær den relativt lange blykjølen. Dekket er i sandwichlaminert glassfiber. Rorstammene lages i syrefast stål.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Fotnote

Kilder

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

58°10′43″N 11°27′55″Ø