Hagenellik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hagenellik
Hagenellik
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dianthus caryophyllus
Norsk(e) navn: Hagenellik
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planter
Rekke: Dekkfrøete blomsterplanter
Klasse: Tofrøbladete blomsterplanter
Orden: Nellikordenen
Familie: Nellikfamilien
Slekt: Nellikslekta

Hagenellik (Dianthus caryophyllus) er en uteplante som stammer fra nellikslekta, som består av ca. 300 arter. Den passer som snittblomst, og kan plantes i vase inne. Planten er blå/grønn i stilk og blader, og består av fargerike velduftende blomster. De kommer i fargene hvit, rosa, orange, burgunder og forskjellige rødnyanser. Planten kan bli opp mot 40 til 50 cm lang. Den blomstrer mellom juni og august. I noen av de varmeste delene av landet kan den overvintre, men hagenelliken føres i dag generelt opp som en ettårig uteplante.

Planting[rediger | rediger kilde]

Hagenellik er opprinnelig en uteplante som trives best utendørs. For at den skal blomstre mest mulig burde den plasseres på området med mye sollys. Når man skal plante den i hagen er det viktig at hele roten kommer under jorda. Pakk godt med blomsterjord rundt og ha i rikelig med vann. Husk å vanne med en gang. Plasser planten i veldrenert jord, da trives den best. Det er viktig å plukke bort døde blomster underveis, da vil blomsten lage nye skudd og formere seg. Hagenelliken passer også som snittblomst, som i en bukett eller alene. Det er viktig å plukke vekk de nederste bladene slik at bakteriefloraen i vannet ikke skal bli for høy. Blomsten foretrekker å bli satt i kaldt vann med næring for snittblomster. Snitt så diagonalt for at snittoverflaten blir større, på denne måten vil blomsten trekke til seg mest mulig vann.

Historie[rediger | rediger kilde]

Planten vokser i vill form rundt middelhavsområdet. Hvordan og når den kom til Norge er usikkert. Ifølge kilder ble hagenellik nevnt av Christian Gartner, kjent som gartner og hagebruksforfatter på slutten av 1600-tallet. Han var trolig den første bygartneren i landet, bosatt i Trondheim. På 1700–1800-tallet vokste interessen for hagenellik, og den ble svært populær i norske hjem.

På midten av 1900-tallet og frem til i dag er nellik ofte brukt i forbindelse med begravelse, og dermed assosierer mange blomsten med sorg. Grunnen til dette er at blomsten ble dyrket i Norge, og var derfor lett tilgjengelig. Plantens holdbarhet som snittblomst (ca. 3 uker) bidro ytterligere til dens popularitet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]