Haaken Christensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Haaken Christensen
Født16. februar 1924[1]Rediger på Wikidata
OsloRediger på Wikidata
Død11. april 2008[2]Rediger på Wikidata (84 år)
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kunstsamler, kunsthistorikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Haaken Andreas Christensen (født 16. februar 1924, død 11. april 2008) var en norsk kunsthistoriker og gallerist. Christensen tok magistergraden i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo i 1956, med en avhandling om Gustave Courbet, kalt «Gustave Courbet i lys av sin samtids kunstkritikk». I 1961 startet han opp sitt eget galleri i Oslo, Galleri Haaken, som et av Norges første kommersielle gallerier for samtidskunst. Galleriet spilte en sentral rolle i norsk kunstliv på 1960- og 1970-tallet, og stilte jevnlig ut arbeider av fremstående norske kunstnere som Knut Rose, Johs. Rian, Ole Rinnan, Gunnar S. Gundersen og Jens Johannesen.

I 2003 åpnet Sal Haaken, en ny fløy ved Henie Onstad kunstsenterHøvikodden, som et resultat av samarbeid mellom Christensen og kunstsenteret. Christensen finansierte bygget, og det var inkludert i planene at fløyen skulle huse Christensens private kunstsamling etter hans død. Etter en uoverensstemmelse med kunstsenteret om driften av Sal Haaken endret Christensen denne planen, og testamenterte hele samlingen, til en anslått verdi av 200 millioner kroner, til den ideelle organisasjonen Leger uten grenser.

Haaken Christensen utga også to bøker: En gallerists erindringer: Innfall og novellette (1985) og Olivier Debré: Debré og Lærdal (1991).

Christensen var ridder av den franske Ordenen for kunst og litteratur.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, oppført som Haaken A. Christensen, BNF-ID 12235911r
  2. ^ oppført som Haaken-A Christensen, www.babelio.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]