HMS «Royal Charles» (1655)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
HMS «Royal Charles»
Jeronymus van Diest (II) - Het opbrengen van het Engelse admiraalschip de 'Royal Charles'.jpg
«Royal Charles» ved Chatham, erobret av nederlenderne etter raidet på Medway
Karriere
Nummer
Klasse80 kanoners første klasse linjeskip
VerftWoolwich skipsverft ved Woolwich
Kjølstrekking1654
Sjøsatt1655
Operativ1655
SkjebneSolgt som skrap i 1673
Tekniske data
Deplasement1249 tonn
Lengde39,9 m
Bredde12,8 m ved levering, senere økt til 13,0 m
FramdriftSeil
PansringIngen
Bestykning80 kanoner av varierende kaliber
Mannskap500 opprinnelig, senere økt til 550, så 650

HMS «Royal Charles» var et engelsk førsteklasse 80-kanoners linjeskip. Fartøyet ble opprinnelig kalt Naseby og ble bygget av Peter Pett ved Woolwich dockyard i 1655 for marinen i Det engelske samveldet. Skipets navn var til ære for Oliver Cromwells avgjørende seier i 1645 over rojalistene under den engelske borgerkrigen.

Fartøyet ble bestilt i 11654 som en av fire andreklasse linjeskip, som skulle utrustes med 60 kanoner. Under byggingen ble planene endret så hun fikk et fullt sett med kanoner på øvre dekk og derved ble omklasset til et førsteklasse linjeskip.

I tiden før gjeninnføringen av monarkiet var hun ankret i The Downs ved Deal i Kent, hvor baugsprydet med Oliver Cromwell ble fjernet før hun seilte til De forente Nederlandene for å hente Karl II av England tilbake. Ved ankomst til Scheveningen ble hun omdøpt til HMS «Royal Charles» og tok Karl og hans følge (inkludert Samuel Pepys) ombord og satte de iland ved Dover.

Under sitt nye navn sluttet hun seg så til Royal Navy som formelt ble etablert i 1660. Med sine 1249 tonn var «Royal Charles» større enn «Sovereign of the Seas», det første tre dekks linjeskipet, bygget av Phineas Pett, Peter Petts far. I motsetning til «Sovereign of the Seas» lange tjenestetid så kom «Royal Charles» til å ha bare 12 års tjenestetid.

Fartøyet deltok i andre anglo-nederlandske krig og kjempet i 1665 i slaget ved Lowestoft, under kommando av James Stuart, hertugen av York, mens fartøyssjef var William Penn. Under slaget ødela hun sannsynligvis det nederlandske flaggskipet «Eendragt». I 1666 deltok hun i ytterligere to engasjement; firedagersslaget og seieren over admiral Michiel de Ruyter i slaget ved North Foreland utenfor kysten av Kent.

I 1667 ble Englands synkende moral ytterligere svekket ved raidet på Medway, hvor en nederlandsk styrke invaderte munningene av elvene Thames og Medway og tok «Royal Charles». Fartøyet ble tatt til Hellevoetsluis i De forente Nederlandene, men ble ikke satt inn i landets marine da dypgående ble ansett som for stort for bruk langs den nederlandske kysten. Hun ble auksjonert bort som skrap i 1673. Metallbeslaget akter, med Englands våpenskjold er nå på utstilling i Rijksmuseum i Amsterdam.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]