HMS «Cardiff»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
HMS «Cardiff»
HMS Cardiff (D108) 1.jpg
Karriere
Type Destroyer
Klasse Sheffield-klassen
Verft Vickers Shipbuilding and Engineering
Kjølstrekking 6. november 1972
Sjøsatt 22. februar 1974
Skjebne Hugget
Søsterskip «Sheffield»,«Birmingham», «Newcastle», «Glasgow», «Coventry», «Exeter», «Southampton», «Nottingham», «Liverpool», «Manchester», «Gloucester», «Edinburgh», «York».
Tekniske data
Deplasement 4 000 tonn
Lengde 125 meter
Bredde 14.3 meter
Dypgang 5.8 meter
Bestykning Sea Dart bakke-til-luft missiler,
114 mm Mk 8 kanon
Fly Lynx

HMS «Cardiff» (D108) var en britisk Sheffield klasse (Type 42) destroyer. Byggingen startet ved Vickers Shipbuilding and Engineering Ltd i Barrow-in-Furness og ble fullført ved Swan Hunter i Tyne and Wear. HMS «Cardiff» ble sjøsatt 22. februar 1974 og var det tredje skipet til Royal Navy som ble oppkalt etter Wales' hovedstad Cardiff.

I løpet av sin karriere, tjenestegjorde «Cardiff» i Falklandskrigen, der hun skjøt ned det siste argentinske flyet i konflikten og aksepterte overgivelsen av en 700 mann stor garnison i Port Howard. Under Gulfkrigen i 1991 ble to irakiske minesveipere senket av «Cardiff»s Lynx-helikopter. Senere deltok hun i oppbyggingen mot invasjonen av Irak i 2003, men deltok ikke i selve invasjonen.

«Cardiff» ble tatt ut av tjeneste i juli 2005 og sendt til Tyrkia for opphugging, til tross for ønsker om å bevare henne som museumsskip i Cardiff.