HMS «Southampton»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
HMS «Southampton»
Generell info
Skipstypelett krysser
Bygget6. mar. 1937 ved John Brown & Company
RederiRoyal Navy
Kjølstrekking21. november 1934
Sjøsatt10. mars 1936
Tekniske data[a]
Lengde180,6 meter
Bredde18,9 meter
Dypgående5,2 meter

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt
HMS Southampton

HMS «Southampton» var det første i en serie på fem skip i townklassen av lette kryssere. Hun ble bygget ved John Brown & Company, Clydebank, Skottland og sjøsatt 10. mars 1936.

Historikk[rediger | rediger kilde]

«Southampton» ble brukt under andre verdenskrig og fungerte som flaggskipet til den andre Cruiser Squadron ved Home Fleet. Den. 5. september1939 stoppet hun det tyske handelsskipet «Johannes Molkenbuhr» utenfor Stadlandet, men hennes mannskap senket skipet før hun kunne bli tatt. Mannskapet ble tatt over til destroyerne «Jervid» og «Johannes Molkenbuhr», og deretter flyttet over til «Jersey».

«Southampton» ble senere skadet den 16. oktober 1939 mens den lå til ankers utenfor Rosyth i Skottland, da hun ble truffet av en 500 kilos bombe i et tysk luftangrep. Bomben ble sluppet fra bare 150 meters høyde fra en Ju-88 og traff hjørnet av tøymagasinet, gikk gjennom tre dekk i en skrå vinkel og gikk gjennom skroget og detonerte i havet. Det ble mindre strukturelle skader og midlertidig svikt i det elektriske systemet. Hun ble reparert og på slutten av året var hun et av skipene som jaktet på de tyske slagskipene Scharnhorst og Gneisenau etter senkingen av det væpnede handelsskipet «Rawalpindi». Hun seilte så med Humber Force frem til februar 1940, og deretter overført til en krysserskvdron på Scapa Flow. Den 9. april 1940, var «Southampton» i drift utenfor norskekysten da hun fikk splintskader i et tysk flyangrep. Det viktigste batteriet ble midlertidig slått ut. Etter å ha blitt reparert, fikk hun oppdrag på sør-kysten av England før hun vendte tilbake til Scapa Flow i oktober.

Den 15. november seilte «Southampton» til Middelhavet. Hun deltok i trefninger utenfor Cape Spartivento den 27. november. I desember ble krysseren flyttet til Rødehavet for å eskortere troppekonvoier, og på samme tid deltok hun i bombingen av Kismayu under trefningene i italiensk Øst-Afrika. Den 1. januar 1941 ble hun med 3. Cruiser Squadron og tok del i Operasjonen Excess. Tidlig på ettermiddagen 11. januar,[1] ble både hun og den andre krysseren «Gloucester» angrepet av 12 Stuka stupbombefly.[2] Hun ble truffet av minst to bomber sørøst for Malta og tok fyr, noe som resultererte i at brannen spredte seg fra baug til hekk og flere mann ble fanget under dekk.[1] 81 menn ble drept, men de overlevende ble plukket opp av «Glouchester» og jageren «Diamond». Sterkt skadet og uten strøm ble «Southampton» senket av en torpedo fra «Gloucester» og fire fra krysseren Orion.

En uke etter senkingen skrev Admiral Cunningham, Øverstkommanderende av Middelhavsflåten et privat brev til First Sea Lord, Sir Dudley Pund, «jeg liker ikke disse "Southampton" class. De er fine skip, men den store hangarstrukturen synes å være et godt mål, vi blir alltid truffet der»"[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Otter, Ken (2001) [1999][ufullstendig referanse]
  2. ^ Rohwer, Jürgen; Gerhard Hümmelchen.[ufullstendig referanse]