H.P. Carlsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
H.P. Carlsen
H.P. Carlsen i sin celle på Odense Arbejdsanstalt ca 1925.png
H.P. Carlsen i sin celle på Odense Arbeidsanstalt ca 1925; i bakgrunnen noen av hans verker.
Født30. november 1855Rediger på Wikidata
Ubberud SognRediger på Wikidata
Død10. juli 1950Rediger på Wikidata (94 år)
OdenseRediger på Wikidata
Utdannet ved Odense Tekniske Skole, Det Kongelige Danske KunstakademiRediger på Wikidata
Beskjeftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata

Hans Peter Carlsen (født 30. november 1855 i Ubberud sogn ved Odense i Danmark, død 10. juli 1950 i Odense) var en dansk maler.

H.P. Carlsen kom fra en fattig familie. Hans talent ble oppdaget på Teknisk Skole i Odense, og han ble hjulpet inn på Kunstakademiet i København i 1875. Han var med i vennekretsen av malere fra akademitiden sammen med L.A. Ring, H.A. Brendekilde, Julius Paulsen og Søren Lund, som frekventerte gårdeier Lars Ebbesen i Rågelund.[1]

Han forlot Kunstakademiet i 1878 sammen med L.A. Ring, begge uten at ta avgangseksamen. Ring brøt etter en lang tid igjennom som maler, Carlsen gjorde det ikke og endte som 24-årig på Københavns Fattiggård og kom senere til Odense. Han ble etter en tid hjemløs og forvillet, og trengte å taes vare på.

På grunn av drikkfeldighet tilbrakte han 52 år bak lås og slå i Odense Arbejdsanstalt (uten dom, men fordi han ikke kunne ta vare på seg selv), hvor han utførte tegninger i en original teknikk han selv hadde utviklet. Han malte på posepapir, kartong eller papp med limfarve som oversmurtes med en kulloppløsning. Derpå utførte han sine tegninger i en slags skrape- og gnuggeteknikk. Nesten alle hans bilder er sort-hvite, kommunen tillot ham ikke å bruke farver.[2] Hans anseelige produksjon, anslått til ca. 5000 tegninger, består nesten utelukkende av landskaper, skog- og sjøbilder malt etter hukommelsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sonne 2018, s. 31
  2. ^ Sonne 2018, s. 60-61

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sonne, Ralph (2018), H.A. Brendekilde: Værk og betydning i dansk kunst- og kulturhistorie, Multivers, ISBN 978-87-7917-624-9.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]