Jón Ögmundsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jón Ögmundsson
Biskop Jón holder en bispestav (krumstav) og en bok i en illustrasjon fra et islandsk manuskript fra 1800-tallet.
Født1052[1]Rediger på Wikidata
Død23. apr. 1121Rediger på Wikidata
Hólar
BeskjeftigelseKatolsk prest, katolsk biskop (1106–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1106–) Rediger på Wikidata
NasjonalitetIsland

Jón Ögmundsson (født 1052, død 23. april 1121) var en islandsk katolsk biskop som i 1106 grunnla det første bispesete ved Hólar i det nordlige Island og var biskop der inntil sin død.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Jón Ôgmundsson ble bispeviet av erkebiskop Ascer Thorkilsson av Lund den 29. april 1106. Han var en religiøs purist som gjorde det til sin livsgjerning å fjerne alle spor av hedendommen. Dette inkluderte i å forandre navnene på ukedagene. Derfor ble óðinsdagr (= onsdag, Odins dag) til miðvikudagr, «midtukedag», og dagene for Ty og Tor ble de prosaiske «tredjedag» og «femte dag». Denne navnendringen var spesiell for Island. De øvrige nordiske landene Norge, Sverige og Danmark og delvis også England fikk beholde sine spor fra førkristen praksis i navngivingen av ukedagene.

Jóns navngiving for ukedagene er fortsatt i bruk på dagens Island, men til tross for suksessen med denne kosmetiske reformen synes det ikke som Jón maktet å fjerne eller rense minnet om hedenske guder. Mer enn en århundre etter sin død skrev Snorre Sturlason Edda og videreførte kunnskapen om tidligere tider og dens myter og poesi.

Jón ble gjort til en lokal helgen ved dekret ved Alltinget i 1200. Hans liv og virke er beskrevet på hagiografisk vis i biskopsagaen Jóns saga helga. I Tåtten om Gisl Illugesson holder Jón en tale til forsvar for Gisl.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Faceted Application of Subject Terminology, oppført som helgi Jón Ögmundsson, FAST-ID 1539375, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Karlsson, Gunnar: Iceland's 1100 Years: History of a Marginal Society. 2000. London: C. Hurst & Co. ISBN 1-85065-420-4.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]