Hopp til innhold

Håndhygiene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Håndvasking med såpe
Håndhygiene

Håndhygiene er en fellesbetegnelse for metoder man kan bruke for å fjerne mikrober eller andre urenheter fra hendene, for eksempel håndvask eller hånddesinfeksjon. Fra 2004 er de offisielle norske anbefalingene for håndhygiene i helsevesenet håndvask i situasjoner der hendene er synlig skitne, før mat og etter toalettbesøk.

Håndvask

[rediger | rediger kilde]

Slik anbefaler Folkehelseinstituttet at man gjennomfører håndvask med såpe:[1]

Hendene må være fri for ringer, armbåndsur, armbånd, kunstige negler, neglepynt, neglelakk og lange negler.

  1. Fukt hender og håndledd i lunkent, rennende vann. Inkluder underarmer når dette har vært i berøring med pasienter eller gjenstander.
  2. Tilsett en eller to pump med såpe i en håndflate. Mengden skal være tilstrekkelig til at begge hender dekkes. Dette vil avhenge av hendenes størrelse.
  3. Spre produktet over alle flater på begge hender, inkludert håndledd. Inkluder underarmer når dette har vært i berøring med pasienter eller gjenstander. Gi ekstra oppmerksomhet til områder som ofte blir glemt: tomler, mellom fingre, baksiden av hendene og fingertupper.
  4. Skyll hendene grundig under lunkent, rennende vann.
  5. Klapptørk hendene godt med rent engangs papirhåndkle.
  6. Håndbetjente kraner stenges med det brukte papirhåndkleet.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Kapittel om håndvask med såpe og vann i Håndhygieneveilederen». Folkehelseinstituttet (norsk). Besøkt 15. mars 2020. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]