Guru Meditation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Guru Meditation er navnet på feilen som oppstod i tidlige versjoner av datamaskinen Commodore Amiga når maskinen kræsjet. Den tilsvarer blåskjermen i operativsystemene Microsoft Windows. Guru Meditation-feil forekommer også i Nintendo DS Homebrew-programmer.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Når en Guru Meditation vises, er alternativene å restarte ved å trykke på venstre museknapp eller starte ROMWack ved å trykke på høyre museknapp. (ROMWack er et lite debuggingsprogram som er innebygd i operativsystemet og som er tilgjengelig ved å koble til en 9600-biters terminal til seriellporten.)

En simulering av feilmeldingen Guru Meditation

Alarmen oppstod når det var en alvorlig feil på systemet. Hvis systemet ikke hadde mulighet til å hente seg inn igjen, kunne denne meldingen vises, selv på systemer med flere alvorlige feil. I ekstreme tilfeller kunne meldingen til og med vises selv om det ikke var noe ledig systemminne i det hele tatt.

Meldingsteksten var fullstendig ubegripelig for de fleste brukere. Bare svært teknisk skolerte Amiga-brukere kunne tyde meldingene. Brukere uten denne spesialkunnskapen ville ikke ha annet valg enn å lete etter en guru eller ganske enkelt starte maskinen på nytt og håpe det beste.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Begrepet Guru Meditation Error var en intern spøk fra tidlig i Amigaens historie. Et av selskapets produkter var et joyboard, en spillkontroller som ligner på en joystick, men som man betjente med føttene, omtrent som et moderne Wii-balansebrett. Tidlig i utviklingen av Amiga-operativsystemet ble selskapets utviklere så frustrerte over alle kræsjene på systemet at det som en avslapningsteknikk ble utviklet et spill der en person sitter med korslagte bein på joyboardet, omtrent som en indisk guru. Spilleren skulle holde seg helt i ro, og målet med spillet var å være urørlig så lenge som mulig. Hvis spilleren rørte seg, utløste det en "Guru Meditation Error".[1]

Feilen ble fjernet fra senere versjoner av Amiga ROM (Kickstart), men enkelte brukere valgte å patche den inn igjen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bogost, Ian. «Guru Meditation». Besøkt 21. juli 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]