Guodian-bambustekstene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Deler av Guodiantekstene: "Den Store Ene genererer vann". Foto fra Hubei Provincial Museum.

Guodian-bambustekstene (kinesisk: 郭店楚簡; pinyin: Guōdiàn Chǔjiǎn) er et sett med tekster fra den andre halvdel av de stridende staters tid i det gamle Kina. Tekstene er skrevet på bambus- og trestrimler og ble oppdaget i 1993 under en utgravning av Guodiangravene.

Grav nr. 1, hvor tekstene ble funnet, befinner seg i gravkomplekset i distriktet Jingshan, i nærheten av Jingmen i landsbyen Guodian i provinsen Hubei. Dette er 9 km nord for den gamle byen Ying som var hovedstaden i staten Chu fra omkring 676 f.Kr. til 278 f.Kr. Graven og dens innhold ble studert for å avgjøre identiten til den avdøde, en eldre adelig lærd som var læreren til en kongelig prins. Prinsen har blitt identifisert som kronprins Heng, som senere ble kong Qingxiang av Chu. Han var konge da staten Qin inntok Ying i året 278 f.Kr, og tekstene er derfor daterte til omkring 300 f.Kr.

Tekstsamlingen består av 804 bambusstrimler, inneholdende 12072 kinesiske tegn. Tekstene består av tre større kategorier, deriblant det hittil eldste kjente eksemplar av den taoistiske grunnteksten Daodejing, et kapittel fra den konfucianske klassikeren Liji (riteboken), innhold fra historieklassikeren og andre verker. Etter restaureringen ble tekstene delt i 18 seksjoner; de ble transkribert i standard kinesisk og utgitt i mai 1998 under tittelen Chu Bamboo Slips from Guodian.

Tekstsamlingen består av både taoistiske og konfucianistiske verker og har kastet et nytt lys over den filosofiske tenkning i det gamle Kina. Hovedparten av tekstene har vært undervisningsmateriell brukt av konfucianske lærde innenfor Si Meng-skolen ved Jixia-akademiet i staten Qi (Shandong). De var en utsending fra staten Qi.

Tekstene som allerede var kjent, ble tilskrevet vestlige Han til forskjellige tankestrømninger eller skoler (taoismen for Daodejing, konfucianismen for Ziyi eller for eksempel Wuxing), men oppdagelsen av Guodian indikerer at inndelingen i filosofiske skoler ikke var så tydelig som historisk tradisjon hevder: Tekstene har tildels utvisket det tradisjonelle skismet mellom taoisme og konfucianisme forut for Han-dynastiet. Disse kategoriene oppstod under Han-dynastiet og hadde ingen meningsfull betydning i Guodian.[1].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Liu Xiaogan "Texts in the Guodian manuscript" Encyclopedia of Chinese Philosophy (2003) 1-41,89, 150-152

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]