Gunder Bentdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gunder Bentdal
Født27. okt. 1917Rediger på Wikidata
Død14. nov. 1994Rediger på Wikidata (77 år)
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete
  • Ordfører i Dovre Rediger på Wikidata
Parti ArbeiderpartietRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Gunder Bentdal (født 27. oktober 1917 i Bentdalen, død 14. november 1994) var en norsk gårdbruker, lokalpolitiker for Arbeiderpartiet og motstandsmann.

Politikeren[rediger | rediger kilde]

Gunder Bentdal var en kjent og markert person i Dovre-samfunnet gjennom hele sitt voksne liv. Han var medlem av Arbeiderpartiet og ordfører i Dovre to perioder på 1970-tallet. Han satt som formann i Dovre skolestyre i mer enn 20 år. Formann i styret i Dombås Samvirkelag på 1980-tallet.

Motstandsmannen[rediger | rediger kilde]

Gunder Bentdal var under krigen engasjert i motstandsarbeidet mot den tyske krigsmakten, som talte flere tusen soldater på Dombås. han kom med i XU-gruppen, og fikk opplæring som glassmester av Arne Wium. Med denne bakgrunnen fikk han tilgang til mange tyske forlegninger på Dombås og i Dovre, og kunne rapportere viktige oppdagelser videre. Deltok som vitne under rettssaken mot Henry Rinnan og hans medarbeidere.

Dombås Ungdomsherberge[rediger | rediger kilde]

Bentdal kjøpte like etter krigen «Haus Gisela»,- et tysk forlegningshus. I 1947 åpnet han og hans kone Marie Dombås Ungdomsherberge i det tidligere tyskerhuset, og drev dette fram til november 1961.