Gunder Bentdal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gunder Bentdal
Født27. okt. 1917Rediger på Wikidata
Død14. nov. 1994Rediger på Wikidata (77 år)
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Ordfører i Dovre Rediger på Wikidata
PartiArbeiderpartiet
NasjonalitetNorge

Gunder Bentdal (født 27. oktober 1917 i Bentdalen, død 14. november 1994) var en norsk gårdbruker, lokalpolitiker for Arbeiderpartiet og motstandsmann.

Politikeren[rediger | rediger kilde]

Gunder Bentdal var en kjent og markert person i Dovre-samfunnet gjennom hele sitt voksne liv. Han var medlem av Arbeiderpartiet og ordfører i Dovre to perioder på 1970-tallet. Han satt som formann i Dovre skolestyre i mer enn 20 år. Formann i styret i Dombås Samvirkelag på 1980-tallet.

Motstandsmannen[rediger | rediger kilde]

Gunder Bentdal var under krigen engasjert i motstandsarbeidet mot den tyske krigsmakten, som talte flere tusen soldater på Dombås. han kom med i XU-gruppen, og fikk opplæring som glassmester av Arne Wium. Med denne bakgrunnen fikk han tilgang til mange tyske forlegninger på Dombås og i Dovre, og kunne rapportere viktige oppdagelser videre. Deltok som vitne under rettssaken mot Henry Rinnan og hans medarbeidere.

Dombås Ungdomsherberge[rediger | rediger kilde]

Bentdal kjøpte like etter krigen «Haus Gisela»,- et tysk forlegningshus. I 1947 åpnet han og hans kone Marie Dombås Ungdomsherberge i det tidligere tyskerhuset, og drev dette fram til november 1961.