Guardamar del Segura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Guardamar del Segura
Monument a la cultura comuna - Guardamar del Segura.jpg

Flagg

Våpen

LandSpania Spania
TidssoneUTC+01:00
Postnummer03140
Areal35,58 km²
Befolkning15 849[1] (2020)
Bef.tetthet445,45 innb./km²
Høyde over havet25 meter
NettsideNettside

Guardamar del Segura
38°05′23″N 0°39′18″V

Guardamar del Segura (også kjent som Guardamar) er en kommune i provinsen Alicante, i den administrative enheten Valencia (i Spania). Byen ligger sørøst for Alicante, like sør for Elche, like nord for Torrevieja og øst for Rojales (som tidligere var en del av kommunen). Kommunens innbyggertall er 15 951 (INE 2008).

Som navnet på kommunen tilsier, renner elven Segura gjennom den. På begynnelsen av 1900-tallet ble det plantet en pinjeskog ved i byen, for å verne byen fra sanden som kom fra elven etter avskoging i innlandet, og som begrov husene og gatene i Guardamar del Segura. Pinjetrærne bandt opp sand og jord, og fungerer den dag i dag som et sandskjold for byen, som ligger helt ned til Middelhavet.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Strender[rediger | rediger kilde]

Guardamar har en 12 km lang kystlinje hvor man mellom elven Segura og i nordenden av kommunen finner man nudiststranden Los Tusales. Deretter er navnet på strendene sørover mot Torrevieja Los Viveros, La Babilonia, La Playa Centro, La La Roqueta, La Moncayo, Del Campo og Las Ortigas (sistnevnte ender inne i kommunegrensen for Torrevieja).

Mange mener strendene i Guardamar er de fineste og reneste i Alicante-området.

Pinjeskogen[rediger | rediger kilde]

En skog på 840 hektar ble plantet for å hindre sand som kom over havet, fra å skape problemer for bosettingen. Sanden var i ferd med å begrave byen da byingeniør Mira y Botella igangsatte et skogplantingsprosjekt på slutten av 1920-tallet. Skogen består i hovedsak av furutrær, pinjetrær, eukalyptustrær, aloe vera-planter, busker og palmer. Den kalles på folkemunne La Piñada, og er Guardamar del Seguras største rekreasjonsområde, med flotte veier og turstier. Skogen ble besluttet plantet på 1920-tallet, og det tok ti år å fullføre den. Den bærer navnet Alfonos XIII-parken, og går fra havnen til Parque Reina Sofia i sentrum av byen. Parque Reina Sofia er en grønn lunge i byen, med springvann, dyr og fugleliv, samt benker og utesecene. Den ble etablert i 1991.

Norsk tilknytting[rediger | rediger kilde]

Scandinavian Shop "Casa Tre Toppar" i Guardamar

Det er en stor fast norsk bosetning i området Guardamar del Segura. Mange bor i urbanisasjonene Los Estanos, El Eden, El Moncayo og El Raso. Andre byer og kommuner i nærområdet med mange norske innbyggere er: Torrevieja, Orihuela, Orihuela Costa og Rojales.

I Ciudad Quesada (i Rojales) er det en norsk skole som har et fullverdig undervisningstilbud for barne- og ungdomsskole, samt videregående skole.

I nabokommunen Torrevieja er det norsk sjømannskirke La Iglesia de Prinsesse Martha Louise, som avholder ordinære gudstjenester på norsk, organiserer sosiale arrangementer, og foretar bryllup, konfirmasjon og barnedåp.

Det er også norsk konsulat i Torrevieja.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]