Benidorm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Benidorm

Flagg

Våpen

LandSpanias flagg Spania
Grunnlagt1325 (Julian)
Postnummer03501–03503
Areal38,51 km²
Befolkning72 342[1] (2023)
Bef.tetthet1 878,53 innb./km²
Høyde o.h.15 meter
Nettsidebenidorm.org/
Kart
Benidorm
38°32′03″N 0°07′53″V

Benidorm er en valenciansk kystby og kommune i Alicante-provinsen i Spania. Byen ligger sørøst for Spanias hovedstad Madrid, og er en av Costa Blancas (den hvite kyst) turistbyer. Byen har 69 010 innbyggere (2014),[2] hvorav 1/3 av er fastboende turister. De to lange strendene, skyskraperne, de utallige hotellene og nattelivet kan gi assosiasjoner til New York og Manhattan. Fjellet «Puig de la Campana» (1 406 moh.) omringer Benidorm og holder på det milde klimaet og ikke minst: de viktige turistene. Byen er helt avhengig av turistøkonomien.

Historie[rediger | rediger kilde]

På 1950-tallet var Benidorm en liten by med lite turisme, dominert av utstrakt fiskehandel. «Fiskerne fra Benidorm» hadde ifølge folkemytologien en gave når det gjaldt dypvannsfiske. De hadde spesielle hender, og fiskenettet var heklet av begavede kvinner. Fiskenettheklingen hadde de lært av araberne og det viste seg å være en utsøkt måte å fange tunfisk på. Dette ble en tradisjon blant spanjolene. På 1600-tallet ble byen plyndret og ødelagt av pirater. Men byen kom seg på bena igjen da en del sjøvann ble solgt til å lage små demninger midt i byen. På begynnelsen av 1900-tallet lå byens store kulturhus sentralt i byen og het «Plaza del Castillo,» (senere kalt «Placa del Castell.)» Idag finner man det gamle kulturhuset i «Poniente,» den eldre bydelen. Det moderne Benidorm «Levante,» består av mye industri, høye skyskrapere, hotell, kontorer og de store, gylne, sandstrendene.

Utsikt over Benidorm fra Puig Campana.

Alt dette som et resultat av at økonomien, noe som igjen var et resultat av at turistene begynte å komme til byen.

Geografi og klima[rediger | rediger kilde]

«San Jaime»-kirken ligger i hjertet av Benidorm, og skiller Benidorm i to deler på kartet. Playa Levante med sin 2 km lang sandstrand, det moderne byliv og turistene dekker det nordlige Benidorm. Den sørlige delen, playa Poniente, har en tre km lang og gyllen sandstrand. Poniente, sammen med San Lorenzo, Santa Fez og San Vicente Street kalles med fellesbetegnelsen det «gamle Benidorm.» Der finner man de gamle bygningene, statuene og attraksjonene. Spanjolene holder seg mest til denne bydelen. Et enormt sjøsatt berg skiller disse bydelene fra hverandre. Siden Benidorm er omringet av store fjell, holder klimaet seg ganske bra året rundt. Gjennomsnittlig temperatur i lufta er rundt 18 ℃ året rundt. (15 ℃ – vinter, 28 ℃ – sommer). Hvert år skinner sola rundt 3 400 timer over byen.

Playa Poniente i Benidorm ved solnedgang. Bilde fra 2009.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Benidorm er en populær by blant europeere. Turistantallet øker i vår-/sommersesongen. Blant de besøkende er skandinaver, nederlendere, briter og franskmenn. Turistnæringen bidrar til byens økonomi.

Turistattraksjoner[rediger | rediger kilde]

Benidorm kalles iblant Lille Manhattan, og nattelivet sammenlignes med New Yorks. De store, britiske nattklubbene finner man i the Square (britenes firkant). Det finnes også et stort antall andre nattklubber/barer for live music-interesserte. Byens barnevennlige attraksjoner er Terra Mitica, Terra Natura, Aqua Natura, Mundomar og Aqualandia som kan sammenlignes med norske Tusenfryd eller svenske Liseberg. De enorme parkene er egnet for alle aldre. I byen finner man alt fra tivolier, dyreparker, kinoer, museum, shoppingsentre, parker, religiøse parker og vannparker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]