Guangzhouoppstanden i 1927

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Guangzhouoppstanden (forenklet kinesisk: 广州起义; tradisjonell kinesisk: 廣州起義; pinyin: Gǔangzhōu Qǐyì) i 1927 var et mislykket kommunistisk opprør i byen Guangzhou sør i Kina.

Den 11. desember 1927 tok rødegardestyrker anført av sine kommunistiske ledere over kontrollen an storbyen Guangzhou (Kanton). Oppstanden fant sted trass i sterke motforestillinger fra andre kommunistiske militære ledere, som Ye Ting, Ye Jianying og Xu Xiangqian. Opprørerne hadde overraskelsesmomentet på sin side og klarte å ta kontroll over det meste av byen på få timer, selv om de stod overfor regjeringsstyrker med overlegne ressurser både hva gjaldt soldater og utstyr. Kommunistlederne utropte byens politiske struktur til «Guangzhousovjetet».

Men opprøret ble raskt slått ned av krigsherrestyrker. Zhang Tailei, den ledende rødegardeorganisatoren, ble drept i et bakhold. Opprøret smuldret hen og var over i morgentimene den 13. desember.

Under de påfølgende opprenskningsaksjoner ble mange unge kommunister drept; mer enn 5.000 av dem var døde, og omtrent det samme antall var savnet.

«Guangzhousovjetet» ble blant kommunistene i ettertid kjent som «Guangzhoukommunen» eller «Østens Pariskommune». Ye Ting ble gjort til syndebukk; han ble utrensket og gitt skylden for fiaskoen. Dette til tross for at kommunistene var åpenbart og objektivt underlegne, noe Ye Ting og andre hadde påpekt på forhånd. Ye Ting reagerte på den urettferdige behandlingen fra sine kampfeller ved å reise i landflyktighet i Europa. Der ble han i nesten ti år..

Selv om dette var det tredje mislykkede kommunistiske opprøret i Kina i 1927, ansporte det til flere opprør annedstes i landet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]