Gruyère

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gruyèreost

Gruyère eller Gruyèreost er en fast løypeost som lages av kumelk og opprinnelig kommer fra det franskspråklige delen av Gruyèredistriktet i Sveits, og da særlig fra landsbyen Gruyères som ligger i kantonen Fribourg. Et særtrekk med ekte Gruyère er at den ikke har hull, slik sveitserost og mange kopier (blant annet de franske) har.[1]

Det fortelles at keiser Antoninus Pius (138-161) skal ha vært spesielt glad i denne osten, som hevdes å være svært gammel av opprinnelse. Gruyère blir av mange også kalt «ostenes ost». Den er noe skarpere i smaken enn tradisjonell Emmentaler, og egner seg ypperlig til både ostefondue og raclette.

Råvarene til den osten er tradisjonelt kumelk fra kuer som beiter i alpelandskap, der de spiser en rekke ulike sorter gress, urter og blomster. Silofôr er ikke forenlig med Gruyèreost. Normal lagringstid er 6-12 måneder.

Gruyère ble den 6. juli 2001 klassifisert som «Appellation d'origine contrôlée» av EU, en klassifisering som gis til oster som oppfyller veldefinerte krav til opprinnelse og fremstillingsmetoder. I Sveits må man ha lisens for å lage denne osten, noe cirka 200 meierier har i dag. Den totale årsproduksjonen ligger på omkring 27 500 tonn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hesthaug, Ellen (1975). Den fattige gastronom's ostebok. Oslo: Grøndahl. s. 21. ISBN 8250401379. 
matstubbDenne matrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.