Gruyère

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gruyèreost

Gruyère eller Gruyèreost er en fast løypeost som lages av kumelk og opprinnelig kommer fra det franskspråklige delen av Gruyèredistriktet i Sveits, og da særlig fra landsbyen Gruyères som ligger i kantonen Fribourg. Et særtrekk med ekte Gruyère er at den ikke har hull, slik sveitserost og mange kopier (blant annet de franske) har.[1]

Det fortelles at keiser Antoninus Pius (138-161) skal ha vært spesielt glad i denne osten, som hevdes å være svært gammel av opprinnelse. Gruyère blir av mange også kalt «ostenes ost». Den er noe skarpere i smaken enn tradisjonell Emmentaler, og egner seg ypperlig til både ostefondue og raclette.

Råvarene til den osten er tradisjonelt kumelk fra kuer som beiter i alpelandskap, der de spiser en rekke ulike sorter gress, urter og blomster. Silofôr er ikke forenlig med Gruyèreost. Normal lagringstid er 6-12 måneder.

Gruyère ble den 6. juli 2001 klassifisert som «Appellation d'origine contrôlée» av EU, en klassifisering som gis til oster som oppfyller veldefinerte krav til opprinnelse og fremstillingsmetoder. I Sveits må man ha lisens for å lage denne osten, noe cirka 200 meierier har i dag. Den totale årsproduksjonen ligger på omkring 27 500 tonn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hesthaug, Ellen (1975). Den fattige gastronom's ostebok. Oslo: Grøndahl. s. 21. ISBN 8250401379. 
matstubbDenne matrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.