Groningen (by)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Groningen

Flagg

Våpen

Kart over Groningen

LandNederlands flagg Nederland
ProvinsGroningen
StatusBy, Provinshovedstad
Adm. senterGroningen
OrdførerKoen Schuiling
Postnummer9700–9747
Retningsnummer050
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

83,69 km²
78,06 km²
5,63 km²
Befolkning238 147 (2023)
Bef.tetthet2 845,58 innb./km²
Høyde o.h.7 meter
Kart
Groningen
53°13′08″N 6°34′03″Ø

Martinitoren i Groningen

Groningen er en kommune og by i Nederland og administrasjonssenter i provinsen Groningen. Med om lag 202 000 innbyggere er det den åttende største byen i landet og den klart største i det nordlige Nederland.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt på det nordligste punktet i Hondsrug-området. De første skriftlige kildene som nevner Groningen er fra 1040. De første større bosetningene i området rundt Groningen er sporet tilbake til 200-tallet.

På 1200-tallet var Groningen et viktig handelssenter og innbyggerne bygget bymurer. Byen hadde stor makt over de omliggende områdene og gjorde dialekten sin til det vanlige målføret i området. Byens mektigste periode var på 1400-tallet da den nærliggende provinsen Friesland ble styrt fra Groningen. I disse årene ble Martinitoren (Martinitårnet) bygget. Det hadde en høyde på 127 meter og var den høyeste bygningen i Europa på denne tiden. Byen mistet selvstendighet da den valgte å støtte Det spanske riket under åttiårskrigen i 1594. Senere byttet de side og ble medlem av De forente Nederlandene.

I 1614 ble Universitetet i Groningen grunnlagt, først kun for studier innen teologi. I samme periode utvidet byen seg raskt og det ble bygget nye bymurer. Byen ble hardt rammet under den tredje engelsk-nederlandske krigen i 1672 da byen ble angrepet av biskopen av Münster, Bernhard von Galen. Bymurene holdt stand og hendelsen blir fortsatt feiret hvert år den 28. august.

Byen slapp ikke like heldig unna andre verdenskrig; i april 1945 ble særlig området rundt hovedplassen Grote Markt ødelagt. Martinitoren, kirken, Goudkantoor og rådhuset ble ikke ødelagt. Slaget i byen varte i flere dager.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Groningen er en viktig handelsby for det nordlige Nederland. Byen har mange servicefunksjoner for gassindustrien, og har videre matvareindustri med foredling av sukker, tobakk og kaffe. I løpet av de senere år er det kommet til en del arbeidsplasser knyttet til IKT.

Kunst og kultur[rediger | rediger kilde]

Som universitetsby, provinshovedstad og sentrumsby for det nordlige Nederland har Groningen et variert kulturtilbud. Groningen museum er det viktigste museet i byen med innovative kunstutstillinger. Byen har også det nasjonale tegneseriemuseet, i tillegg til blant annet bymuseum og universitetsmuseum. Det finnes også flere teater- og musikkscener.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Universitetet i Groningen (Rijksuniversiteit Groningen) er et allmennuniversitet med om lag 30 000 studenter og 6 250 ansatte (2015).[trenger referanse] I tillegg er det en høyskole i byen, Hanzehogeschool Groningen, med om lag like mange studenter som universitetet.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]