Grendel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For sangen med samme navn se Grendel (sang), for riflekaliberet se 6,5 mm Grendel.

Grendel er en av tre antagonister i det gammelengelske heltediktet Beowulf, som ble skrevet rundt år 750.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Opphavet til navnet Grendel er uklart og det finnes mange forslag til tyding. Noen mener at navnet henger sammen med angelsaksisk (gammelengelsk) grindan (engelsk grind) som blant annet betyr «hakke tenner», mens andre knytter navnet til gammelengelsk grynde som betyr «avgrunn». Sistnevnte forslag kan passe i og med at Grendels mor er et havmonster i heltediktet Beowulf. Mellomengelsk gryndel («sint») er også et forslag til et ord som navnet kan være dannet til.[1]

Grendels rolle i Beowulf[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Historien om Beowulf.

Grendel er et menneskelignende vesen som beskrives som utyske, jotun eller troll. Han finner og vandaliserer mjødhallen Heorot som tilhører den danske kongen Hroðgar. Heorot ligger i nærheten av en myr som Grendel bor i. Mange dansker dør på grunn av Grendel.

Hroðgar er venn av helten Beowulf som kommer fra landet som tilhører folkeslaget «geater» med uklart opphav (noen muligheter kan være Jylland, Götaland eller Gotland). Beowulf tar opp kampen mot Grendel som blir så skadet i armen at han til slutt dør. Hans mor, havmonsteret, er enda mer ufordragelig og forsøker å hevne tapet av sin sønn. Hun blir til slutt også tatt av Beowulf.

Kristen tolkning[rediger | rediger kilde]

Det kristne verdensbildet preger historien om Beowulf. Forfatteren lar Grendel nedstamme fra Kain og klargjør på den måte Grendels demoniske og djevelske karakter.

Grendel i filmer, bøker og sanger[rediger | rediger kilde]

Skikkelsen Grendel er mye brukt i filmer, bøker og sanger, for eksempel i filmen Beowulf & Grendel[2] (Island 2005). Grendel er også tittelen på en sang av rockegruppa Marillion.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Se diskusjon i note 102 i «Explanatory Notes». Benjamin Slade. Besøkt 20. juli 2009. 
  2. ^ Filmens hjemmeside: «Beowulf and Grendel Official Movie Website». Equinoxe Films og Union Station Media. Besøkt 20. juli 2009.