Grease (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«Grease» er tittelsangen i filmmusikalen Grease, som var basert på scenemusikalen med samme navn. Sangen ble fremført av Frankie Valli. Den var med to ganger på filmens soundtrack, som det første sporet og gjentatt som det siste sporet. Valli spilte inn sangen i Criteria Studios, Miami, i april 1978 og utgitt på singlen RSO RS 897 i mai samme år. Produsenter var Barry Gibb, Albhy Galuten samt Karl Richardson.

Den ble skrevet av Barry Gibb fra the Bee Gees. The Bee Gees kom senere til å fremføre sangen på konserter, noe som ble fanget på gruppas livealbum One Night Only.

Historie[rediger | rediger kilde]

Barry Gibb skrev en tittelsang på bestilling til Robert Stigwoods filmatisering av scenemusikalen Grease. Siden den kun høres under den animerte rullteksten på begynnelsen, behøvde den ikke å bli innspilt før filmingen tok til. Sangen ble innspilt kort tid etter filmingen av filmmusikalen Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, og det var antageligvis da Gibb inviterte Peter Framton til sessionen. De andre ukrediterte musikerne var noen av de som medvirket på Andy Gibbs album, som ble laget omtrent på samme tid.[1]

Coverversjoner[rediger | rediger kilde]

Eksperimentalrockbandet Dog Fashion Disco gjorde en coverversjon. Den ble tatt med som et skjult spor på bandets album Committed to a Bright Future og samplet på sporet «I Want You» av Paris Hilton på hennes debutalbum samt på «Rock The Party», en single fra 2001 med det britiske boybandet Five.

Sangens refreng blir fremført av Mike PattonMr. Bungles sang «Travolta» på bandets selvbetitlede debutalbum for et større selskap.

En del av sangen ble innskutt på «Joints & Jam», en single fra 1998 med The Black Eyed Peas samt at den høres i sangen, «Blue Angels» med Pras, utgitt samme år. Den britiske jentegruppen Girls Aloud gjorde en coverversjon. Den ble også samplet av De La Soul på sangen «A Roller Skating Jam Named Saturdays» (1991).

Sangen «The Word», med Paul Oakenfold, er en elektronisk dubremix av «Grease» på soundtracket til spillefilmen Swordfish (film) (2001). Dette kan betraktes som en remiksed sampling, ettersom den inneholder lite tekst, hovedsakelig gjentagelser av «it's the word» gjennom hele sangen.

I 2011 ble sangen parodiert av The Fringemunks for å oppsummere episode 3.07, The Abducted av TV-serien Fringe.[2]

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Rolf Løken har skrevet en norsk tekst. Den norske tittelen er «Grease (Er Ordet)».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

  • Nemesis. Utgitt på singlen EMI 8C 006-37613 i 1978.

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Sangtittel Liste Høyeste
plassering
Dato for listeplassering
Frankie Valli «Grease» USA Billboard[3] # 40 1978
Frankie Valli «Grease» USA Billboard Hot 100-listen[3] # 1 1978

Salg og sertifiseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Sangtittel Land Plate Salgsantall Sertifiseringsår
Frankie Valli «Grease» Canada Canada Platina 150.000 1978
Frankie Valli «Grease» Storbritannia Storbritannia Platina 500.000 1978
Frankie Valli «Grease» USA USA Platina 500.000 2.000.000

Referanser[rediger | rediger kilde]