Hopp til innhold

Gravity Falls

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gravity Falls
Generell informasjon
GenreFantasy-tv-serie, science fiction-serie, komiserie
Utgivelsesår2012
NasjonalitetUSA
Lengde24 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiAaron Springer, Rob Renzetti, Stephen Sandoval,[1] Matt Braly Rediger dette på Wikidata
ManusAlex Hirsch Rediger dette på Wikidata
MusikkBrad Joseph Breeck Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
Stemme­skuespiller(e)Jason Ritter,[1] Kristen Schaal,[1] Alex Hirsch, Linda Cardellini,[1] T.J. Miller,[1] John DiMaggio,[1] Will Forte,[1] Grey DeLisle,[1] Tara Strong,[1] Jennifer Coolidge,[1] Dee Bradley Baker,[1] Fred Tatasciore,[1] Greg Ellis,[1] John Oliver,[1] Gregg Turkington,[1] Kevin Michael Richardson,[1] Eric Bauza,[1] Thurop Van Orman, J.K. Simmons, Justin Roiland, Neil deGrasse Tyson, Michael Rianda, Niki Yang, Stephen Root, Carl Faruolo Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
FilmselskapDisney Television Animation Rediger dette på Wikidata
TV-kanalDisney Channel, Disney XD
Eksterne lenker

Gravity Falls er en amerikansk tegnefilmserie som debuterte på tv-kanalen Disney Channel i 2012. Hovedpersonene er tvillinger, gutten Dipper og jenta Mabel. I filmen tilbringer de sommerferien hos sin grandonkel Stan (best kjent som Grunkel Stan) i en tilsynelatende kjedelig by, kalt Gravity Falls. Der driver Stan en turistfelle han kaller Mysteriebua (Mystery Shack).

I første episode (Tourist Trapped) ber Stan Dipper om å gå og henge opp skilt i skogen. Der finner Dipper en gammel, gjemt journal. Utenpå er det en hånd med seks fingre, med tallet 3 i midten. I journalen er det dokumentert «paranormale» hendelser og vesener i Gravity Falls. Halvveis i journalen slutter sidene, som om forfatteren plutselig forsvant. Hvem forfatteren er, er et av de mange, store mysteriene i Gravity Falls.

Dipper er smart, innadvent og elsker mysterier. Han har en blå og hvit hatt, og har alltid med seg journalen han fant.

Mabel er energisk, glad, selvsikker, utadvendt og kreativ. Hun blir sett i forskjellige antrekk, og har en ny genser i nesten hver episode. Fra og med episoden «The time traveler's pig» har hun en kjelegris som heter Vralte (Waddles).

Gravity Falls er skapt av Alex Hirsch som blant annet også har flere av de amerikanske stemmene i serien. Alex baserte hovedkarakterene, Dipper og Mabel på seg selv og sin egen tvillingsøster, Ariel.

Handling[rediger | rediger kilde]

I sommerferien reiser de 12 år gamle tvillingene Dipper og Mabel Pines fra hjemmet sitt i Piedmont, California, til den fiktive byen Gravity Falls, Roadkill County i Oregon, for å tilbringe sommeren hos familie-medlemmer. Deres slektnkng Stan Pines (ofte bare forkortet til «Grunkle Stan») eier en turist-felle kalt «Mystery Shack» i Gravity Falls.

Men ting er ikke som de ser ut til, i den lille byen. Med hjelp av en mystisk dagbok som Dipper oppdager i skogen, begynner tvillingene snart å nøste opp byens forskjellige mysterier. Med Wendy Corduroy, kasserer i Mystery Shack. Soos Ramirez, en venn av Dipper og Mabel, og altmuligmann for Grunkle Stan. Pluss en rekke andre karakterer, får Dipper og Mabel en veldig spennende sommer å se frem til.

Originale stemmer[rediger | rediger kilde]

  • Dipper Pines (spilt av Jason Ritter) er den 12 år gamle tvilling-broren til Mabel Pines.
  • Mabel Pines (spilt av Kristen Schaal) er den 12 år gamle tvilling-søsteren til Dipper Pines.
  • Stanley Pines (også kjent som Grunkle Stan) blir spilt av Alex Hirsch) er den grådige og gretne eieren av Mystery Shack.
  • Soos Ramirez (spilt av Alex Hirsch) er en 22 år gammel altmuligmann hos Mystery Shack.
  • Wendy Corduroy (spilt av Linda Cardellini) er en 15 år gammel ansatt hos Mystery Shack, som Dipper snart får romantiske følelser for.
  • Stanford Pines (spilt av J. K. Simmons) er Stan tvilling-bror som har vært forsvunnet i lang tid. Han skrev dagboken som Dipper oppdager i skogen.
  • Bill Cipher (spilt av Alex Hirsch) er en demon. Han kan ta kontroll over en persons sinn.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata