Granittskålen i Lustgarten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Granittskålen i Lustgarten
Granittskålen foran Altes Museum

Granittskålen i Lustgarten er en skulptur i parken Lustgarten i sentrum av Berlin.[1] Granittskålen er 69 1/2 fot (ca 21,7 meter) i omkrets og dermed den største skål som er utformet i ett stykke av sten. Skålen som er laget av granitt, er plassert foran Altes Museum.

Granittskålen ble bestilt i 1826 av kong Fredrik Vilhelm III av Preussen for plassering i museets rotunde. Da skålen ble større enn planlagt måtte den plasseres på plassen foran museet. Skålen ble i sin tid betraktet som et teknisk underverk og fikk også tilnavnet Biedemeierverdensunder (tysk: Biedermeierweltwunder) etter stilarten Biedermeier.

Emnet til skålen ble funnet i Rauensche Berge i Fürstenwald i Brandenburg. Steinen ankom Berlin 6. november 1828 etter å ha blitt transportert på elven. Utformingen av steinen foregikk nord for museet under ledelse av Christian Cantian, og plasseringen foran trappen ble foreslått av Schinkel. Den offisielle overleveringen foregikk 10. november 1834. I 1935 ble skålen plassert nord for Berliner Dom, men i 1982 ble den flyttet tilbake til sitt opprinnelige plasseringssted.

Under den andre verdenskrigen ble skålen skadet av granater. Da den i 1982 ble transportert tilbake til sitt opprinnelige plasseringssted gikk skålen i stykker, men ikke verre enn at skaden kunne repareres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]