Grand-Place

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grand-Place
   UNESCOs verdensarv   
LandBelgias flagg Belgia
StedBrussel
Innskrevet1998
Kriterium II OG IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 857
Grand-Place ligger i Belgia
Grand-Place
Grand-Place (Belgia)

Grand-Place eller Grote Markt (henholdsvis fransk og nederlandsk for «stortorget») er det sentrale torget i den belgiske hovedstaden Brussel. Det er omgitt av gamle laugshus, blant dem også det karakteristiske rådhuset og Brødhuset ((nederlandsk: Broodhuis, fransk: Maison du Roi). Torget er den viktigste turistattraksjonen i Brussel.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rådhuset i Brussel

Torget ble opprinnelig kalt Nedermarckt, det nedre markedet. De eldste kjente opptegnelsene om det er fra 1174. Rådhuset ble bygget mellom 1402 og 1455, den opprinnelige arkitekten var sannsynligvis Jacob van Thienen. Det gotiske tårnet ble tegnet av arkitekten Jan van Ruysbroeck. På toppen av tårnet står en statue av St. Michael, byens skytshelgen.

1200-tallet var forløperen til «brødhuset» en trebygning hvor bakere solgte brødet sitt på markedet, derav navnet. Det ble erstattet på 1400-tallet av en stenbygning som huset administrasjonen til hertugen av Brabant og fikk de franske tilnavnet Maison du duc (hertugens hus). Da hertugdømmet ble erobret av habsburgerne ble tilnavnet på huset endret til Maison du Roi (kongens hus). I 1873 ble det da ganske forfalne huset restaurert i nygotisk stil.

13. august 1695 ble byen angrepet av 70 000 franske soldater og nesten hele Grand-Place ble enten påtent eller på annen måte lagt i ruiner. Kun byens rådhus og deler av noen andre hus unnslapp krigshandlingene. Torgets nåværende rektangulære form stammer fra oppbyggingen etter dette.

Verdensarvsted[rediger | rediger kilde]

Grand-Place ble tatt opp på UNESCOs verdensarvliste i 1998. I den offisielle begrunnelsen heter det blant annet:

Grand-Place er et utmerket eksempel på den svært vellykkede blandingen av arkitektoniske og kunstneriske stilarter i dette området. Gjennom arkitekturens kvalitet og torgets fremragende kvalitet som en offentlig åpen plass, illustrerer Grand-Place på en eksepsjonell måte utviklingen av og det som ble oppnådd i en svært suksessfull handelsby i Nord-Europa på høyden av dens velstand.

UNESCO
360 graders utsyn over Grand-Place

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]