Plantin-Moretus Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 51°13′06″N 4°23′53″Ø

UNESCOs verdensarv
Plantin-Moretus Museum
Plantin-Moretus Museum
Biblioteket i Plantin Moretus Museum
Land Belgia Belgia
Sted Antwerpen
UNESCO Innskrevet ved UNESCOs 29. sesjon i 2005. Referansenr. 1185.
Kriterium II, III, IV, VI
Se også Verdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker
Museumsbygningen

Plantin-Moretus museum ligger i Antwerpen i Belgia. Her lå et av Europas senter for trykte bøker på 1500-tallet. Museet omhandler de kjente boktrykkerne Christoffel Plantijn og Jan Moretus. Museet ligger i nærheten av deres bolig og trykkeri Plantin Press og ved fredagsmarkedet i Antwerpen.

Christophe Plantin (ca. 1520-1589) utdannet seg til bokbinder i Antwerpen etter att ha flyktet fra Paris. I Frankrike hadde minst en boktrykker blitt brent etter anklager om kjetteri. 1555 startet han å trykke sine første bøker, i begynnelsen som distributør for andre forlag. Byen hadde allerede etablert seg som et senter for tresnitt, graveringer og bøker. Plantin ansatte en assistent, Jan Moretus (Moerentorf), som kunne lese både latin og gresk, og som også kunne skrive brev på flere moderne språk. Han tok hånd om forretningen og ble etterhvert svigersønn og fikk ta over trykkeriet. I 1562, under mistanke for kjetteri, flyktet Plantin til Frankrike og ble værende der i to år. Da hans trykkepresse ble bortauksjonert, kjøpte venner opp inventaret for hans regning.

Etter 1564 startet Plantin opp virksomheten på nytt under navnet De Gulden Passer. Passeren var trykkernes signatur i huset Plantin og forekom ofte som en vignett på tittelbladet. Vignetten bestod ellers av engler og mottoet Labora et Constancia ("Arbeid og utholdenhet"), som kan oppsummere forleggerens liv. Plantins arvtagere drev pressen i Antwerpen til 1867. Bygningen i Antwerpen er et stort museum med blant annet boktrykkerverkstedet og et bibliotek med over 25 000 bind.

I likhet med trykkeren Robert Estienne gjorde Plantin et nummer av sin høye kvalitet på korrekturen og utlovet en belønning til den som kunne finne feil. Plantin var venn av maleren Peter Paul Rubens. Rubens laget flere illustrasjoner til hans publikasjoner og malte også noen portretter av Plantin-Moretusfamilien.

I mer enn 200 år hadde Plantintrykkeriet monopol, innvilget av Vatikanet, for å trykke liturgiske tekster.

I 2005 blev museet oppført på UNESCOS' verdensarvliste.

Noen berømte bøker fra Plantins trykkeri[rediger | rediger kilde]

  • 1555 – La Institutione di una Fanciulla Nata Nobilmente. L'Institution d'une Jeune Fille de Noble Maison. Traduuite de langue Tuscan en François. – Plantins første trykte bok, en toskansk manual om hvordan man utdanner unge kvinner fra fine familier. 1555
  • 1559 – (et album med PLATES til minne om Karl V's begravelse)
  • 1562 – Dictionarium Tetraglotton – en ordbok på gresk, latin, fransk og flamsk bestående av 8 folianter, på hebreisk, latin, gresk, syrisk og arameisk.
  • 1579 – Theatrum Orbis Terrarum – et atlas av Abraham Ortelius.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Museum Plantin-Moretus – bilder, video eller lyd