Hopp til innhold

Plantin-Moretus Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Plantin-Moretus Museum
   UNESCOs verdensarv   
Biblioteket i Plantin Moretus Museum
LandBelgias flagg Belgia
StedAntwerpen
Innskrevet2005
Kriterium II, III, IV, VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 1185
Museumsbygningen

Plantin-Moretus Museum ligger i Antwerpen i Belgia. Her lå et av Europas viktigste sentrum for trykte bøker på 1500-tallet. Museet viser arbeidet til de kjente boktrykkerne Christoffel Plantijn og Jan Moretus. Museet ligger i boligen og trykkeriet deres, Plantin Press, ikke langt fra Fredagsmarkedet i Antwerpen.

Christophe Plantin (ca. 1520-1589) utdannet seg til bokbinder i Antwerpen etter å ha flyktet fra Paris. I Frankrike hadde minst en boktrykker blitt brent etter anklager om kjetteri. I 1555 trykket han sine første bøker, til å begynne med som distributør for andre forlag. Byen hadde allerede etablert seg som et sentrum for tresnitt, graveringer og bøker. Plantin ansatte en assistent, Jan Moretus (Moerentorf), som kunne lese både latin og gresk, og skrive brev på flere moderne språk. Han tok hånd om forretningen og ble etter hvert Plantins svigersønn, og fikk ta over trykkeriet. I 1562, da han ble mistenkt for kjetteri, flyktet Plantin til Frankrike og ble værende der i to år. Da trykkepressen hans ble bortauksjonert, kjøpte venner opp inventaret for hans regning.

Etter 1564 startet Plantin opp virksomheten på nytt under navnet De Gulden Passer. Passeren var trykkernes signatur i huset Plantin og forekom ofte som en vignett på tittelbladet. Vignetten besto ellers av engler og mottoet Labora et Constancia ("Arbeid og utholdenhet"), som kan oppsummere forleggerens liv. Plantins arvtagere drev pressen i Antwerpen til 1867. Bygningen i Antwerpen er et stort museum med blant annet boktrykkerverkstedet og et bibliotek med over 25 000 bind.

I likhet med trykkeren Robert Estienne gjorde Plantin et nummer av sin høye kvalitet på korrekturen og utlovet en belønning til den som kunne finne feil. Plantin var venn av maleren Peter Paul Rubens. Rubens laget flere illustrasjoner til hans publikasjoner og malte også noen portretter av Plantin-Moretusfamilien.

I mer enn to hundre år hadde Plantintrykkeriet monopol, innvilget av Vatikanet, for å trykke liturgiske tekster.

I 2005 blev museet oppført på UNESCOS' verdensarvliste.

Noen berømte bøker fra Plantins trykkeri

[rediger | rediger kilde]
  • 1555 – La Institutione di una Fanciulla Nata Nobilmente. L'Institution d'une Jeune Fille de Noble Maison. Traduuite de langue Tuscan en François. – Plantins første trykte bok, en toskansk manual om hvordan man utdanner unge kvinner fra fine familier. 1555
  • 1559 – (et album med PLATES til minne om Karl Vs begravelse)
  • 1562 – Dictionarium Tetraglotton – en ordbok på gresk, latin, fransk og flamsk bestående av åtte folianter på hebraisk, latin, gresk, syrisk og arameisk.
  • 1579 – Theatrum Orbis Terrarum – et atlas av Abraham Ortelius.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]