Gottorfer Codex

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Iris Germanica

Gottorfer Codex (dansk: det gottorpske kodeks el. codex) er et blomsteratlas på fire bind som Frederik III av Slesvig-Holsten-Gottorp (1597–1659), hertug i den gottorpske delen i Slesvig og Holstein fikk utført i årene 1649–1659. De fire bindene inneholder 365 malte blader med mer enn 1200 planter. Samlingen omfatter bruks- og prydplanter. Den viser blant andet salvie, roser, tulipaner og iris.

Gottorfer Codex skulle dokumentere og kategorisere den varierte floraen i den barokke Nyværkhave ved Gottorp slott i Schleswig. Blomsterbildene ble utført av maleren Hans Simon Holtzbecker fra Hamburg. Samtlige bilder er malt på pergament med gouachefarver.

Holtzbecker arbeidet både i Slesvig og i Hamburg, hvor han fikk tilsendt kasser med blomster å male etter. Arbeidet stoppet da hertug Frederik døde i 1659 og bildene ble oppbevart som løse blader i slottets bibliotek. Etter den store nordiske krig kom verket til Den Kongelige Kobberstiksamling i København. De er innregistrert som «krigsbytte 1749».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]