Gorkha Parishad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Gorkha Partishad var et politisk parti i Nepal fra 1952 til 1961. Opprinnelig representerte det interessene til opposisjonelle fra Rana-familien. Til slutt gikk det inn i Nepals Kongressparti for å delta i et opprør mot kong Mahendra.

Folk fra Rana-familien stifter Gorkha Dal i 1951[rediger | rediger kilde]

Etter at Rana-diktaturet falt i 1951 splitta den store og rike Rana-familien seg opp politisk.

Alt under Rana-herredømmet fantes det skarpe motsetninger innad i familien, og noen kom i opposisjon. Det førte til at en del rike Rana-er var med på å finansiere oppbygginga av Nepals Kongressparti og forberede anti-Rana-opprøret i 1950.

Etter at den demokratiske revolusjonen seira, håpa enkelte erkereaksjonære Ranaer fortsatt på en restaurasjon, særlig så lenge den tidligere allmektige, reaksjonære Rana-statsministeren Mohan Shamsher Rana fortsatt satt som statsminister i koalisjonsregjering med demokratene.

Broren til statsministeren, Bharat Shamsher Rana, grunnla gruppa Gorkha Dhal. Mohan Shamsher hadde også ei tilknytning til denne gruppa.

Deres oldefar var den mektige Rana-statsministeren fra 1901 til 1929, Chandra, og sjef for hæren var fortsatt Chandras sønn Keshar. Ut fra disse familieforbindelsene så Gorkha Dal derfor slett ikke ufarlig ut.

Kongresspartiets leder B. P. Koirala, som var innenriksminister, beordra Bharat Shamsher arrestert den 11. april ut fra et rykte om at han planla statskupp. Bharat Shamshers tilhengere storma fengslet, befridde ham, ofg oppfordra han til å gripe makta. Bharat avviste det og gikk i dekning, og Keshar sørga for å holde hæren i ro.

Deretter gikk de til angrep på hjemmet til Koirala. De trakk seg først tilbake da Koirala skøyt og drepte en av lederne.

Flere av de aktive hadde vært palassvakter hos Bharats og Mohans bestefar, Babar. Episoden førte til sterkt press for at Mohan måtte gå. Krisa blei glatta over først etter sidkusjoner leda av inderne i Delhi.

Bharat Shamsher grunnlegger Gorkha Parishad[rediger | rediger kilde]

Bharat Shamser bestemte seg etter dette for å gå over til konstitusjonelle metoder, og i 1952 oppretta han og faren hans, Mrigendra, det politiske partiet Gorkha Parishad.

Partiets hovedstøtte kom fra gamle Rana-tilhengere, men det fikk også andre medlemmer. Partiets president, Ranadhir Subba, var kristen og hadde vært aktiv i politikk i Darjeeling på 1940-tallet.

Viktigste opposisjonsparti fra 1959[rediger | rediger kilde]

I valget i 1959 blei Gorkha Parishad nest største parti med 17,3% av stemmene og 19 mandater.

Kong Mahendra starta nå en stadig mer intens kampanje for å prøve å få styrta B. P. Koiralas regjering. Men Gorkha Parishad deltok ikke i den.

I parlamentet danna Gorkha Parishad en relativt moderat opposisjon, som godtok resultatet av valget og ikke prøvde å sabotere B. P Koiralas regjering på samme måten som en del av de mindre, promonarkistiske partiene og den indre opposisjonen i Nepals Kongressparti. Bharat Shamsher nærma seg også politisk B. P. Koirala.

GP inn i Kongressen etter Mahendras kupp[rediger | rediger kilde]

Kong Mahendra gjorde statskupp i desember 1960 og forbøy alle politiske partier. B. P. Koirala blei fengsla, og leder for Kongresspartiet blei Subarna Shamser, som hadde vært i India under kuppet.

Seint i 1961 kom Gorkha Parishads leder Bharat Shamsher til India, og slo sitt eget parti sammen med Nepals Kongressparti. Dette bidro til å sette fart på opprøret mot Mahendra som Subarna og partiledelsen i eksil dro igang.


Etter demokratiopprøret Jana Andolan 1990 blei et nytt parti med navnet Gorkha Parisad stifta. Det fikk ingen politisk betydning.

Se også[rediger | rediger kilde]