Gonzalo Rojas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gonzalo Rojas
Gonzalo Rojas - PUC.jpg
FødtGonzalo Rojas Pizarro
20. desember 1917
Lebu
Død25. april 2011 (93 år)
Santiago
Utdannet ved Universitetet i Chile
Beskjeftigelse Lyriker, skribent, universitetslærer
NasjonalitetChile, Spania
Utmerkelser Guggenheim-stipendet, Cervantes-prisen, Premio Nacional de Literatura, Dronning Sofias pris for ibero-amerikansk poesi, Atenea award
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Gonzalo Rojas (født 20. desember 1917, død 25. april 2011) var en chilensk poet.

Rojas var den sjuende sønn av en kullgruvearbeider, født i havnebyen Lebu i Chile. Som ungdom var han redaktør for forskjellige magasiner. Mellom 1938 og 1941 hadde Rojas en rolle i den surrealistiske gruppen Mandragora som ble grunnlagt av Braulio Arenas, Teófilo Cid og Enrique Gómez Correa. I 1948 publiserte han sin første bok med dikt som ble publisert i Santiago. Han mottok Cervantes-prisen i 2003.

Etter det chilenske statskuppet i 1973 ble Rojas tvunget til i eksil. Han ble også fratatt sin diplomatiske stilling og ble utestengt fra å drive undervisning ved enhver chilensk universitet. Men han fikk en stilling ved Universitetet i Rostock i Øst-Tyskland i stedet, samtidig som han underviste ved universiteter i Tyskland, USA, Spania og Mexico. Han kom tilbake til Chile igjen i 1979. Rojas ble ansett som en av de største moderne poeter fra Chile. Hans mange dikt ble oversatt til engelsk, tysk, fransk, portugisisk, russisk, italiensk, rumensk, svensk, kinesisk, tyrkisk og gresk.