Gloster Gamecock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Gloster Gamecock var en dobbeltdekker, et jagerfly brukt av Royal Air Force. Det var en utvikling av Mk III Gloster Grebe, som fløy første gang i februar i 1925. Det skilte seg fra de Grebe, først og fremst på grunn av sin motor, en Bristol Jupitermotor, som erstattet den upålitelige Armstrong Siddeley Jaguar. Andre endringeromfatter et forbedret balanseror, et raffinert skrog og invendig montert maskingevær.

Gamecock Mark I ble tatt i bruk av en RAF skvadron på RAF Henlow i mai 1926, og det var også den siste av seks skvadroner som brukte det frem til juli 1931.[1] Dette en fikk en ganske kort levetid i RAF, dels på grunn av de mange havarier - av 90 brukt av RAF, gikk 22 tapt i landing- eller spinnulykker. Disse feilene ble utbedret i Mk. II versjon ved hjelp av en lengre øvre vinge og en modifisert hale-enhet.

Gamecock utstyrt med utoverliggende stag i 1927
Gamecock utstyrt med Napier Lion motor, 1925-6

Brukt i Vinterkrigen[rediger | rediger kilde]

Under den finske vinterkrigen 1939-40 skjøt en Gamecock en sovjetisk Ilyushin DB-3 bomber. Den 29. januar 1940 tvang en finsk Gamecock to sovjetiske DB-3s til å lande på finsk jord (som de trodde var Estland) for å overføre drivstoff fra det ene fly til den andre. Besetningen skyndte seg inn i det ene flyet som hadde nok drivstoff og flyktet og etterlot den andre Gloster Gamecock som ble tatt i bruk av finnene.[2]

Operatører[rediger | rediger kilde]

Vraket av et skrog på det finske luftfartsmuseet
 Finland
 Storbritannia

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Fly i Måneden: Gloster Gamecock". www.tangmere-museum.org.uk.
  2. ^ Keskinen, Stenman,Niska: "Venäläiset pommittajat /Sovjetiske bombefly"

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]