Global Maritime Distress Safety System

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Global Maritime Distress and Safety System (GMDSS) er et sett med internasjonalt godkjente prosedyrer for sikkerhet, utstyrstyper og kommunikasjonsprotokoller for å øke sikkerheten og gjøre det lettere å redde nødstedte fartøy og fly.

GMDSS består av en rekke systemer, noen er nye, men mange har vært i funksjon i en årrekke. Systemene er ment å dekke følgende funksjoner: varsling (inkludert angivelse av posisjon for enhet i nød), koordinering av søk og redning, lokalisering, kringkasting av maritim sikkerhetsinformasjon, generell kommunikasjon og bro til bro-kommunikasjon. Behov for radioutstyr er i GMDSS avhengig av skipets seilingsområde, i motsetning til tonnasjen. GMDSS spesifiserer også overlappende utstyr for varsling av nød, og angir kilder for nødstrøm.

Sea Areas[rediger | rediger kilde]

GMDSS stiller krav til hvilket utstyr som skal befinne seg på fartøyet. Kravene defineres av hvilket havområde fartøyet seiler i. Det finnes 4 havområder definerte i GMDSS, såkalte Sea Areas. Disse har ikke noe med Navareas for Navtex å gjøre.

Virke komponenter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]