Global Maritime Distress Safety System

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Global Maritime Distress and Safety System (GMDSS) er et sett med internasjonalt godkjente prosedyrer for sikkerhet, utstyrstyper og kommunikasjonsprotokoller for å øke sikkerheten og gjøre det lettere å redde nødstedte fartøy og fly.

GMDSS består av en rekke systemer, noen er nye, men mange har vært i funksjon i en årrekke. Systemene er ment å dekke følgende funksjoner: varsling (inkludert angivelse av posisjon for enhet i nød), koordinering av søk og redning, lokalisering, kringkasting av maritim sikkerhetsinformasjon, generell kommunikasjon og bro til bro-kommunikasjon. Behov for radioutstyr er i GMDSS avhengig av skipets seilingsområde, i motsetning til tonnasjen. GMDSS spesifiserer også overlappende utstyr for varsling av nød, og angir kilder for nødstrøm.

Sea Areas[rediger | rediger kilde]

GMDSS stiller krav til hvilket utstyr som skal befinne seg på fartøyet. Kravene defineres av hvilket havområde fartøyet seiler i. Det finnes 4 havområder definerte i GMDSS, såkalte Sea Areas. Disse har ikke noe med Navareas for Navtex å gjøre.

Virke komponenter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]