Glassverket Musikkorps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Drammens Glassverks Musikkorps ble stiftet i 1909 i Drammen, og som mange andre korps på den tiden nært knyttet til bedriften lokalsamfunnet var bygd opp rundt. På Drammens Glassverk hadde korpset både økonomisk og praktisk støtte gjennom mange år. Korpset var et fullsponset bedriftskorps, aktivt støttet av glassverkets direktør, Ragnar Tanberg, som senere ble æresmedlem i korpset. Korpset er et amatørkorps.

En viktig drivkraft var Asbjørn Tangen som dirigerte korpset hele 45 år. Han var nærmest som en institusjon å regne i distriktets musikkliv, komponerte flere musikkstykker og skrev et utallige arrangementer som korpset til fortsatt benytter. Tangen startet også Glassverket Guttemusikkorps, senere Åskollen Skolekorps.

Etter hvert som bedriften etter krigen måtte omorganisere, ble også den økonomiske støtten til korpset redusert, men de betalte dirigentlønn helt til glassproduksjonen opphørte. Likeledes har bedriften holdt gratis øvingslokale, noe som kommunen har videreført etter at de overtok lokalet Varden. Senere kjøpte korpset huset av kommunen for den symbolske summen av fem kroner.

Selv om bedriften forlengst er nedlagt, bærer musikkorpset fortsatt bedriftens navn, hvilket de har tenkt å fortsette med ved at de ser det som viktig å ta vare på sin lokalhistorie. Korpset har gjennom alle år vært regnet som et solid og godt korps, og har også hevdet seg bra ved enkelte konkurranser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]