Hopp til innhold

Glassnøkkelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også Glassnøkkelen (andre betydninger)
Glassnøkkelen
orig. The Glass Key
Forfatter(e)Dashiell Hammett
SpråkEngelsk
SjangerKriminalroman
Utgitt1931
ForlagAlfred A. Knopf
Sider201

Glassnøkkelen er en amerikansk kriminalroman skrevet av Dashiell Hammett. Den ble først utgitt samlet som roman i USA i 1931.

I Norge ble boken for første gang publisert i 1978, som nummer 146 i Den svarte serie.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien dreier seg om Ned Beaumont, en gambler og bestevenn av den kriminelle Paul Madvig. Ned oppdager liket av en senators sønn på gaten, og Madvig ber ham om å hindre at saken blir etterforsket. Det viser seg at Madvigs datter Opal var kjæreste med offeret. Beaumont må reise til New York på jakt etter Bernie, en bookmaker som skylder ham veldig mye penger. Men han ender i stedet med å bli banket opp. Madvig ønsker å begynne i politikken, men hans politiske base begynner å smuldre opp når han nekter å hjelpe en broren til en bekjent ut av fengsel. De går derfor til en rivaliserende kriminell Shad O'Rory, som eliminerer et vitne til brorens forbrytelse.

Madvig erklærer dermed krig mot O'Rory, som kort tid senere forsøker å bestikke Beaumont som en del av en plan for å avsløre Madvigs kriminelle historie offentlig. Beaumont nekter å gjøre dette, blir slått bevisstløs, og våkner i ett innelåst rom hvor han blir slått daglig. Beaumont blir innlagt på sykehus etter at han klarte å stikke av. Det viser seg snart at senatoren visste om drapet til egen sønnen, før Beaumont oppdaget liket. Beaumontss voksende interesse for Janet, Madvigs kjæreste, forårsaker også problemer mellom Beaumont og Madvig.

Autoritetsdata