Hopp til innhold

Gjærlås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gjærlås på plastkanne med hjemmebrygg. Her benyttes plastkork med gummipakning for gjærlåsen.

En gjærlås er en konstruksjon som benyttes ved framstilling av vin eller øl eller i andre sammenhenger der gjærende væske skal isoleres fra omgivelsene. På vinballonger og beholdere for ølbrygging benyttes gjærlås for at gassen som dannes under gjæringen skal slippe ut av beholderen uten at luft får trenge inn.

En gjærlås er i prinsippet konstruert som en vannlås, utformet som en liggende S. Fylt med vann vil den hindre at luft eller gass strømmer fritt gjennom. Når gjæringen gjør at trykket i beholderen blir stort nok vil det imidlertid presse vannet opp, slik at gassen i beholderen slipper ut.

Gjærlåsen bidrar også til at man kan ha kontroll med gjæringen. Man merker at gjæringen er i gang ved at gjærgassen begynner å boble ut gjennom gjærlåsen. Man merker at gjæringsprosessen er ferdig når boblingen avtar. Noe av vannet i gjærlåsen kan fordampe underveis, og ved kraftig gjæring kan gassen dra med seg vann slik at det spruter ut. Noen ganger må derfor gjærlåsen etterfylles.

Tidligere ble gjærlåsene laget i glass, men etter hvert har det blitt vanlig med gjærlåser i plast. Tidligere brukte man også kork med hull for gjærlåsen. Nå brukes oftest gummihetter etter plastkapsler med gummipakninger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata