Hopp til innhold

Ginza

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For mandeismens hellige bok, se Ginza.
Varehuset Wakō
Ginza i skumringen
Kabuki-za-teateret

Ginza (kanji: 銀座) er en bydel i distriktet Chuo (中央) i Tokyo i Japan. Den er kjent som en «bedre» del av Tokyo med mange varehus, butikker, restauranter og kaféer.[1] Ginza har ry på seg som et av verdens mest luksuriøse shoppingområder. Her ligger også Japans mest kjente kabukiteater.

Historie[rediger | rediger kilde]

Før området ble bebygd, var det her en myrlendt slette ned mot strandkanten ved Tokyobukta. Den ble drenert og tørket ut, og det ble kjørt på masse for å gjøre den bebyggelig.

Ginza har sitt navn, «sølvstedet», etter et sølvmyntslageri som ble etablert i området[1] i 1612 og er en av Tokyos eldste bydeler. Det moderne Ginza går bare tilbake til 1872 da området ble gjenoppbygd etter en omfattende brann.

Hovedansvaret for oppbyggingen ble gitt til den britiske arkitekten Josiah Conder og ingeniøren Thomas J. Waters. De utviden gjennomgangsgaten fra 12,6 til 27 meter og bygde brede fortauer med gasslykter, og der bak lange husrekker med toetasjes teglsteinbyfninger med balkonger ut mot gaten. Etter forbilde fra Paris og London oppstod på dette vis den første flanørstrekning i Japan. Det gikk litt trått med tilflyttingen til å begynne med, men etterhvert skjøt befolkningen i været og de tilgrensende områder til hovedgaten ble utviklet. Her kom også etterhvert det meste av Tokyos fornøyelsesgeskjeft, etter at området Asakusa i så måte ble hengende etter i begynnelsen av 1900-tallet.

Sin største berømmelse fikk Ginza imidlertid etter Annen verdenskrig. Bydelen var blitt gjenoppbygd nok en gang etter skadene etter den amerikanske brannbombingen av byen i mars 1945. De fleste av de gamle europeiske bygningene har måttet vike for moderne høyhus. Ordet ginza benyttes nå nærmest synonymt med innkjøpsgate i store deler av landet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Ginza/Nihonbashi Area». Japan National Tourism Organization. Besøkt 20. november 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]