Gestapomuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gestapomuseet
Kart
Gestapomuseet
60°23′34″N 5°19′17″Ø
AdresseVeiten 3, 5012 Bergen
Nettstedhttp://www.gestapomuseet.no/norsk/

Gestapomuseet er et digitalt opplevelsessenter i Bergen på adressen Veiten 3. Inngangen til Gestapomuseet ligger i Chr. Michelsens gate 10. Selve museet ligger i byggets 4. etasje. Heis for bevegelseshemmede finnes i inngang fra Veiten 3. Museet eies og driftes av Stiftelsen Lenken.

Bygget ble oppført av Bergen Haandværk- og Industriforening i 1940. Arkitekt Ole Landmark tegnet bygningen som er i nyklassisistisk stil, og satt opp i det gamle strøket etter bergensbrannen (1916) i delen som fikk navnet Kvartal S.

Raskt etter den tyske okkupasjonen av Norge ble bygget annektert som den sivile okkupasjonsmyndighetens hovedkvarter for Vestlandet, der Giebetskommissariat som var en regionalavdeling under Rikskommissariatet. Okkupanten flyttet inn i byggets 1-3 etasje, mens Sicherheitspolizei som var det tyske sikkerhetspolitiet (Sipo) med sine underavdelinger tok i bruk 4-5 etasje allerede fra juni 1940. Bruken vedvarte gjennom alle fem krigsårene. De ansatte forlot bygget i all hast da meldingen om tysk kapitulasjon endelig ble bekreftet fra Oslo.

Bygget har på folkemunne fått tilnavnet «Gestapohuset» som fremdeles er i daglig bruk. Navnet stammer fra sikkerhetspolitiets beryktede avdeling IV, som Geheime Staatspolizei (Gestapo). Dette var den utøvende avdelingen av sikkerhetspolitiet som gjennomførte de fleste terroraksjoner og arrestasjoner. Navnet ble over hele Europa blitt synonymt med vold og drap.

Veiten 3, kjent som «Gestapohuset» i Bergen.

Over 3000 fanger fikk oppleve Gestapohuset under krigen. De arresterte var for det meste personer som var aktive i Bergenske motstandsgrupper under 2. verdenskrig. Navnet på fangene som ble arrestert i Bergen finnes i arrestbøker for Bergen kretsfengsel og den såkalte «bevegelsesboken» med oversikt over fanger som ble transportert mellom ulike bygg og institusjoner i Bergen.

Etter krigen ble husfengselet benyttet som venteceller når Bergen politikammers landssvikavdeling A3 skulle avhøre landssvikfanger og krigsforbrytere mens etterforskningen mot disse ble gjennomført. Bergen politikammer leide lokaler i bygget frem mot 1949 da etterforskningen i krigsoppgjøret for det meste var gjennomført.

I Gestapomuseet finnes fire autentiske fangecellene bevart. I cellenes interiør er det også bevart inskripsjoner produsert under og etter krigen av fangene som satt innelåst i husfengselet. Det er bevart om lag 220 inskripsjoner. Antallet og kvalitet er høy i norsk sammenheng. Bevaringsgraden er antageligvis høy også i internasjonal sammenheng.

Gestapomuseet er spesielt rettet mot skoleelever, der motstandskampen under 2. verdenskrig og byggets uhyggelige historie brukes for å minne om betydningen av menneskeverdet, utvikle demokratiforståelse og bygge aktive medborgerskap. Museet tar også i mot ordinære besøkende på faste åpningstider eller etter avtale.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]