Gesellkladd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Gesellkladd er en type regnskapsbøker som ble ført i forbindelse med nordlandshandelenBryggen i Bergen. Gesellkladden ble ført av gesellen under lossing og lasting av nordlandsjektene og forteller om varehandel i Bergen i historisk tid.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Til grunn for innførslene ligger kontrolltelling ved lossing og lasting, samt varebestillinger. Disse ble gitt muntlig på stedet, eller skriftlig gjennom brev eller hjemsedler. Det ble også såkalte pakkbøker. Beløpene førte gesellen deretter over i nordfarkladden. I tillegg var det vanlig å føre disse kladdeinnførslene med kritt på en medbrakt tavle, slik det var bestemt i de kontorske artiklene av 1754, (Det norske Kontor).

I gesellkladdene finnes lister over de mottatte varer som tørrfisk, tran og rogn som kom nordfra. Her finnes også lister over uttak av varer fra bryggekjøpmannen for frakt nordover. Oppstillingene baserer seg på kontroll ved lossing og lasting, og vil dermed være uttrykk for kontrolltelling. I noen tilfeller vil en i gesellkladdene finne oppgitt varer som senere er strøket ut, og ikke vil finnes igjen i nordfarkladden. Kanskje får en her et innblikk i en beslutnings- eller forhandlingsprosess om hvilke varer som ble prioritert innenfor en trang økonomisk ramme? I noen tilfeller er det mer interessant å se hva som ikke ble kjøpt.

Gesellkladder finnes kun i noen få av nordlandshandlerarkivene. Grunnen er nok at de har karakter av forberedende arbeidsnotater. De gyldige opplysningene er ført videre til nordfarkladdene.

Gesellkladder finnes i arkivene etter Christian Ameln (1798–1817), Georg og Berendt Voss (1806–1817) og Berendt og Berendt Vedeler (1827–1853). Arkivene oppbevares ved Bergen Byarkiv.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]