Germinal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Germinal
Generell informasjon
GenreFilmatisert litteratur, dramafilm
Utgivelsesår1913
NasjonalitetFrankrike
Lengde150 min.
SpråkFransk
Bak kamera
RegiAlbert Capellani Rediger dette på Wikidata
ManusAlbert Capellani Rediger dette på Wikidata
Basert på
Germinal Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeAuguste Mévisto, Henry Krauss, Jeanne Cheirel, Paul Escoffier, Sylvie Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
FilmselskapPathé Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1913
Eksterne lenker

Germinal er en fransk stumfilm fra 1913, regissert av Albert Capellani.[1][2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Mekanikeren Etienne Lantier er en kompetent arbeider, men uten jobb. Han reiser fra by til by, men leter forgjeves etter arbeid frem til han kommer til kull-gruvene i Montsou. Formannen, Maheu, ansetter ham etter forslag fra datteren hans, Catherine. Hun forkler seg som en mann, for å arbeide i de samme gruvene. Men hun har allerede en elsker, Chaval, som egentlig er en uverdig og voldelig mann. Men Lantier vekker snart en voldsom sjalusi i Chaval. Men en ingeniør, Negrel, oppdager at tømmeret som holder gruven oppe er i alt for dårlig tilstand. Dette kan føre til at hele gruven kommer til å kollapse. Negrel skriver en rapport som anbefaler at treverket burde repareres umiddelbart, for å unngå slike katastrofer. Men selskapet sender imidlertid ut et varsel som sier at fordi treverket i gruven må repareres, kommer prisen som gruve-arbeiderne mottar for kullet deres til å bli redusert.

Denne beskjeden forårsaker veldig stor misnøye og sinne blant gruve-arbeiderne. Det innkalles til et massemøte på Cabaret Rasseneur- Souvarine, en arbeider og anarkist, tar til orde for mer voldelige tiltak blant arbeiderne. Lantier er kraftig imot dette, men flere arbeidere går fremdeles ut i streik. I mellomtiden tørr Catherine, selv om hun er forelsket i Lantier, ikke gå tilbake på ordet hun tidligere hadde gitt til Chaval. Hun gifter seg med ham, og Chaval informerer Mr. Hennebeau - sjefen for selskapet deres - om streiken blant arbeiderne. Han får deretter betalt for å være spion. Men butikkene nekter å gi kreditt til de streikende arbeiderne, og hungersnød oppstår i området.

Lantier oppdager til sin overraskelse at Chaval er et unntak fra dette, og at han har rikelig med både mat og penger. Catherine bringer i all hemmelighet mat og penger til sin sultende slektning. Chaval følger etter henne, kaster henne ut av hjemmet deres, og slår henne. Lantier, som blir vitne til dette, forsøker å gripe inn på hennes vegne. Men han blir også banket opp av Chaval. Han drar fordel av den økende elendigheten blant de fattige gruve-arbeiderne, og oppfordrer en del av dem å komme tilbake på jobb. Men når de er i gruvene klipper de streikende over tauet som blir brukt til heisen. Det bryter derfor løs panikk i dypet av gruvene. Men under redningsforsøket bryter det løs større konfrontasjoner og slagsmål i området.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Henry Krauss som Étienne Lantier
  • Auguste Mévisto som Catherine Maheu
  • Albert Bras som Hennebeau
  • Paul Escoffier som Henri Negrel
  • Jeanne Cheirel som La Maheude

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Germinal
  2. ^ Christine Leteux. Albert Capellani: Pioneer of the Silent Screen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]