Gerda Paumgarten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gerda Paumgarten
Gerda Paumgarten c. 1939 (cropped).png
Født4. februar 1907Rediger på Wikidata
GrazRediger på Wikidata
Død1. januar 2000Rediger på Wikidata (92 år)
WienRediger på Wikidata
Beskjeftigelse AlpinistRediger på Wikidata
Nasjonalitet ØsterrikeRediger på Wikidata
SportAlpintRediger på Wikidata

Gerda Gräfin Paumgarten-Hohenschwangau (født 4. februar 1907 i Graz, død 1. januar 2000 i Wien) var en østerriksk alpinist. I 1936 ble hun verdensmester i slalåm.

Under VM 1933 i Innsbruck tok hun sølv i kombinasjonsøvelsen og bronse i utforrennet. På grunn av innenrikspolitiske begivenheter i Østerrike (februaroppstanden) gikk hun glipp av deltakelse i VM 1934 i St. Moritz. Den samme vinteren vant hun både utfor og slalåm i det franske mesterskapet som ble arrangert i Bagnères-de-Luchon.

I 1935 deltok Paumgarten sjelden i internasjonale renn, men arbeidet hovedsakelig som skiinstruktør. Dette førte til at hun ble utelukket fra OL 1936 i Garmisch-Partenkirchen på grunn av det strenge amatørreglementet.

Under VM 1936, som igjen ble arrangert i Innsbruck, fikk hun delta. I utforrennet falt hun og kom på femteplass, og hadde dermed ingen sjanse ti å vinne kombinasjonsøvelsen. Hun vant gull i slalåmrennet. Etter første omgang lå hun på tredjeplass, men med overlegen bestetid i finaleomgangen ble hun verdensmester og sikret seg samtidig bronsemedaljen i kombinasjonen.

I 1936 vant Gerda Paumgarten også slalåmrennet i de prestisjefylte Arlberg-Kandahar-rennene i St. Anton, og i 1937 et internasjonalt renn i Davos. Etter at hun la opp i 1938, utvandret hun til USA, dit broren Harald hadde dratt noen år tidligere. Etter krigen dro hun tilbake til St. Anton. De siste leveårene tilbrakte hun i Wien.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]