Geraldton (Vest-Australia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Geraldton
Geraldton
Geraldton Marina
Land Australia Australia
Delstat Vest-Australia Vest-Australia
Lokalstyre City of Greater Geraldton
Status By (city)
Befolkning 36 958 (2010)

Geraldton er en by i delstaten Vest-Australia i Australia. Byen ligger rundt 424 kilometer nord for delstatshovedstaden Perth. De viktigste næringsveiene i byen er gruvedrift, fisking, landbruk og turisme.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Det er bevis på at det har eksistert innfødte mennesker på vestkysten av Australia i minst 40 000 år,[1] men det er uklart når de første innfødte først kom og bodde i områdene rundt Geraldton. De lokale aboriginere i områdene rundt var kjent som «Yamatji-folket» eller «Wajarri-folket». Aboriginerne ga støtte til de første europeiske bosetterne i området ved å hjelpe dem med å finne faste vannkilder, og arbeidet siden i saue- og fiskeindustrien.

Selvom mange europeiske oppdagere besøkte Houtman Abrolhos rundt 60 kilometer vest for Geraldton på 1600- og 1700-tallet finnes det ingen bevis for besøk i området som i dag er Geraldton. Den første europeiske oppdageren i området var George Grey i 1839. Et tiår senere reiste oppdageren Augustus Gregory igjennom området. Han fant forekomster med bly ved Murchison-elva og gruven som ble bygget senere ble kalt for Geraldine. Byen fikk navnet Geraldton i 1850. Både navnet på gruven som navnet på byen er oppkalt etter guvernør Charles Fitzgerald.[2]

Nærliggende[rediger | rediger kilde]

Nord for Geraldton ligger byen Northampton og mikrostaten Hutt River Province.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cane, Scott (2013): First Footprints: The epic story of the first Australians. Allen & Unwin.
  2. ^ Crowley, F. K. (1966): «FitzGerald, Charles (1791–1887)» i: Australian Dictionary of Biography, 1, (MUP)