Georgios Karaiskakis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Georgios Karaiskakis
Karaϊskakis Greek Fighter.JPG
Født1782
Skoulikaria, Arta, Mavrommati Karditsas
Død23. april 1827 (juliansk)
Athen
Gravlagt Salamis
Beskjeftigelse Militær
Nasjonalitet Hellas
Signatur
Georgios Karaiskakiss signatur

Georgios Karaiskakis (gresk: Γεώργιος Καραϊσκάκης; født 23. januar 1780 eller 1782 i et kloster nær landsbyen Mavrommati, død 23. april 1827) var en gresk militærleder.

Han ble under den greske uavhengighetskrigen mot Det osmanske riket, utnevnt til øverstkommanderende for de greske patriotiske styrkene i Rumeli. Som øverstkommanderende oppnådde han en blandet respons både blant sine underordnede og blant andre ledere.[trenger referanse] Han unnlot ofte å samarbeide effektivt med andre ledere innen den greske uavhengighetsbevegelsen eller med utenlandske sympatisører som slåss på samme side som grekerne.[trenger referanse] Han fikk flere militære suksesser i krigen mot osmanene.

Han var en berømt gresk militær kommandant som ble utropt til nasjonal helt av den greske revolusjonen og uavhengighetskrigen mot Det osmanske riket. Mens han tjenestegjorde i den greske hæren utmerket han seg som smidig, slu, modig og hensynsløs.[trenger referanse] Han steg raskt i gradene, ble etter hvert utnevnt til løytnant.

Han ble dødelig såret av en rifle i kamp og døde den 23. april 1827. Han har fått Georgios Karaiskakis Stadion oppkalt etter seg. Det er på denne banen grekerne spiller landskampene sine.