Georges Ulmer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Georges Ulmer
Georges Ulmer (1962).jpg
FødtJørgen Frederik Ulmer
16. feb. 1919[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
KøbenhavnRediger på Wikidata
Død29. sep. 1989[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (70 år)
MarseilleRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Komponist, skuespiller, sanger, sanger-låtskriver, filmskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Frankrike, DanmarkRediger på Wikidata
Gravlagt Assistens KirkegårdRediger på Wikidata

Familien Ulmers på Assistens kirkegård

Georges Ulmer (opprinnelig Jørgen Frederik Ulmer, født 16. februar 1919Amager ved København, død 29. september 1989 i Marseille) var en dansk komponist, tekstforfatter, sanger av chansons og skuespiller som fikk verdensry og ble fransk statsborger med et lett forfransket navn.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Foreldrene var Laura Ulmer og billedhuggeren Georg Ulmer. Laura ble enke i 1920 – i en alder av 28 år. Rene tilfeldigheter førte til Jørgen Frederiks kunstnerkarriere. Da han var blitt 13 år, tok moren ham med seg til Mallorca hvor hun hadde hørt at det skulle være billig å bo. Laura var forfatter og journalist og skrev kritiske artikler om Francisco Franco. Da den spanske borgerkrig brøt ut, måtte de to flykte til Barcelona og siden til Perpignan.

Kunstnerkarriere[rediger | rediger kilde]

I 1939 kom han til Paris. han ble medlem av Fred Adisons orkester. Det var i Frankrike at han fant sitt ståsted som kunstner. Der udødeliggjorde Georges Ulmer både sitt eget navn og ikke minst en av de mange plassene ved Montmartre i Paris, nemlig Place Pigalle. Hans innspilling av sangen Pigalle fra 1944 - som han forfattet sammen med Géo Koger til en melodi av Guy Luyparts, ble en udødelig klisjé for den parisiske turisme, og fremført av en lang rekke kunstnere som Jean Sablon, Charles Dumont, Franck Pourcel, Paul Anka, Bing Crosby, Petula Clark og andre.

I 1950-årene havnet han kunstnerisk i skyggen av Yves Montand, hvis sanger og musikalske stil var svært lik hans egen. Mange av hans chansons ble overtatt av andre musikere og sangere. I 1960-årene flyttet han til Cagnes-sur-Mer i Provence, og det ble gradvis stillere rundt ham.

I forbindelse med en avskjedskonsert i Danmark hvor dronning Margrethe var til stede, ble Georges Ulmer utnevnt til ridder av Dannebrogordenen. Han døde i Sør-Frankrike, men ble begravet ved siden av sine foreldre på Assistens kirkegårdNørrebro i København.

Ulmer var gift fire ganger og fikk fem barn. En datter ble også sangerinne.

I 2006 ble en gate i nærheten av Pigalle oppkalt etter ham: Promenade Georges Ulmer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Roglo, Roglo person ID p=georges;n=ulmer[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 14655233h[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 10524722, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-id 12513, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]