George Wall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
George Wall
GeorgeWall.jpeg
Født20. feb. 1885Rediger på Wikidata
EnglandRediger på Wikidata
Død1962Rediger på Wikidata
ManchesterRediger på Wikidata
Beskjeftigelse FotballspillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Storbritannia, Det forente kongerike Storbritannia og IrlandRediger på Wikidata

George Wall (født 20. februar 1885 i Sunderland, død 1962 i Manchester) var en engelsk fotballspiller.

Han begynte karrieren i lokale klubber i nordøst-England, før han i 1902 prøvde lykken som spiller i Barnsley FC, som spilte i 2. divisjon. I april 1906 ble han oppdaget av noen speidere fra Manchester United. Han ble kjøpt av manager Ernest Mangnall for £175 i 1906. Barnsley synes det var en grei kompensasjon for å miste en god angriper. På denne tida spilte også Manchester United i 2. divisjon, og Wall hadde skapt problemer for klubben før. Men nå var vingen klar for United.

United hadde fine muligheter til å rykke opp til den øverste divisjonen, og Wall ble matchvinner i debuten sin mot Clapton Orient. Opprykk ble det på Manchester-laget. Riktignok ble Bristol City vinnere av divisjonen, men United ble nummer to og rykka opp.

Uniteds comebacksesong i 1. divisjon endte med en fin åttendeplass. Publikum strømmet til kampene, og United hadde et spennende lag på gang. Fra før hadde man spillere som Harry Moger, Charlie Roberts og Alex Bell, og etter hvert kom også stjernene Sandy Turnbull og Billy Meredith. George Wall spilte bra fra sin posisjon på kanten og han spilte sin første av i alt syv landskamper for England høsten 1907.

Neste sesong ble en stor sesong for Manchester United. Klubben vant sitt første ligagull og Wall scora 19 mål, bare slått av Turnbull med 25. Det ble med den suksessen i ligaen, for i sesongen 1908/09 ble United nummer 13. Til tross for dårlig ligaspill, vant Manchester United FA-cupen dette året med 1–0 mot Bristol City. Sandy Turnbull ble målscorer og Charlie Roberts, kapteinen, kunne igjen løfte et trofe. Selv om denne sesongen ikke var Uniteds beste, var det kanskje Walls beste sesong i United-trøya. Ikke nok med å vinne FA-cupen, Wall scora begge målene som gjorde at England slo Skottland i det britiske mesterskapet.

I 1909/10 ble United nummer fem i ligaen. Sesongen 1910/11 skulle bli en jubelsesong for klubben. United vant ligaen igjen, ett poeng foran Aston Villa. Dette var Uniteds siste ligatittel på 41 år.

Men som i 1908 ble påfølgende sesong en skuffelse, og laget begynte å gå i oppløsning. Flere av spillerne forsvant og manager Mangnall bytta beite. Han tok turen til naboen Manchester City. Men George Wall ble og spilte fram til første verdenskrig da han meldte seg til krigstjeneste og var sersjant under krigen. Han spilte 319 kamper for Manchester United og scora 100 mål.

Etter krigen kjøpte Oldham Athletic han for £200. Videre spilte han for Hamilton Academical, før han spilte en kort periode i Rochdale FC.

Han døde 77 år gammel, i 1962.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]