George Lillo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
George Lillo
GeorgeLilloPort.jpg
Født3. februar 1691
London
Død4. september 1739 (48 år)
London
Beskjeftigelse Forfatter, dramatiker
Nasjonalitet England
SpråkEngelsk
PeriodeTidlig 1700-tall
SjangerDrama, tragedier, opera
DebutSilvia, or The Country Burial (1730)

George Lillo (født 4. februar 1693 i Moorfields i London, død 4. september 1739 i Rotherhithe i London) var en engelsk dramatiker av tragedier. Svært lite er kjent om hans liv, bortsett fra at han var en gullsmed i tillegg til forfatter av skuespill. Hans familie kan ha kommet opprinnelig fra Flandern.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

George Lillo ble født i Moorfields, eller Moorgate, i City of London.[1] Han ble partner i farens forretningsvirksomhet, som gullsmed og juvellerer.

Forfatter av skuespill[rediger | rediger kilde]

Han forfattet minst åtte skuespill mellom 1730 og sin død i 1739. Hans mest kjente var The London Merchant, or The History of George Barnwell (1731). Det er bemerkelsesverdig for å være det som i dag blir karakterisert som et melodrama og for å ha gitt det augustanske drama en mer melodramatisk retning. Lillo ønsket å skape en ny skuespillersjanger, «den domestiske tragedie», eller «borgerlige tragedie».

Istedenfor å handle om helter fra klassisk eller bibelsk historie skulle det handle om mennesker fra dagens hverdagsliv og presenterte tragedier som foregikk innenfor husholdningen framfor kongedømmer. Selv om det tidligere jakobinske teater hadde flørtet med handelsmenn og kunstnere i skuespill, eksempelvis Thomas Dekker og Thomas Heywood, var dette en betydelig endring i teateret generelt og i tragedien særskilt.

I The London Merchant var emnet at lærling måtte kjempe med sin samvittighet. Han gjør ukloke valg og angrer sine lyter for å oppnå kjærligheten til en verdig pike. Lollos hjemlige tragedie reflekterte, i en mening, en vending av teateret bort fra hoffet og mot byen. Hans skuespill var opptatthet av kriser for den teatergående middelklassen framfor de kriser som angikk konger og adelen.

Lillo var også opptatt av at skuespill skulle være etisk korrekt og innenfor kristne verdier. Hans neste skuespill var The Christian Hero (1735). Det ble fulgt av Fatal Curiosity (1736) og Elmerick, or Justice Triumphant (1740). Lillo komponerte også en balladeopera, Sylvia, or The Country Burial (1730), og gjorde tilpasninger av William Shakespeares Pericles (1738, omdøpt til Marina) og av det anonyme elisabethansk skuespillet Arden of Feversham (posthum framført i 1759).

Lillos skuespill var forut sin tid i det at melodrama og huslige tragedier ville komme til å dominere engelsk teater på 1800-tallet. Hans middelklassetragedier manglet det spetakkel og store skue og spesialeffekter som var populært hos publikum, selv deres emner var nærmere til publikums egne liv. I sin egen tid fikk hans skuespill kun moderat suksess, og tragedier og komedier i gammel stil beholdt grepet om scenen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steffensen, James L., "Lillo, George (1691/1693–1739)", Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, 2004; online edition, May 2008, accessed 9 December 2011

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gainor, J. Ellen, Stanton B. Garner, Jr., & Martin Puchner, red. (2009): The Norton Anthology of Drama: Vol. 1: Antiquity Through The Eighteenth Century. New York: W. W. Norton & Company, Inc.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]